2024. augusztus 2., péntek

A diákokkal találkoztak az írók, bemutatkoztak a könyvkiadók

Pénteken folytatódott a 61. Kanizsai Írótábor. Délelőtt az írók a község általános iskoláit látogatták meg, ahol rendhagyó irodalomórákat tartottak. Délután pedig a legújabb kiadványukkal jelentkező szerzők mutatkoztak be a magyarkanizsai közönség előtt.

Délelőtt 10 órától egy időben hét helyszínen zajlott az írók iskolai látogatása. Balogh István, Szabó Palócz Attila, Bogdán József, Benedek Miklós, Jódal Rózsa, Ladányi István, Kőrösi Zoltán és Lovas Ildikó írókkal ismerkedhettek meg a községi általános iskolások, akik fogékony közönségnek bizonyultak.

– Az írótábornak van egy hagyománya, melyet nem írunk felül, mégpedig a közönséggel való találkozás hagyománya. Ennek része az is, hogy látogatást tesznek az általános iskolákban, ahol rendhagyó irodalomórákat tartanak. Az idén is jól sikerültek ezek az órák, a tanárok és a diákok egyaránt jól fogadtak bennünket – nyilatkozta Lovas Ildikó író, az MNT kulturális tanácsosa.

Az iskolalátogatás után a József Attila Könyvtárban folytatódott a program. Az emlékezet, az önéletírás, élettörténet és napló műfajába tartozó, az elmúlt néhány évben új kiadást megért könyvekből csemegézhettek a résztvevők. A VMMI e kiadványsorozatának bemutatása és az ebédszünet után a Művész kávézó hangulatos díszletei között a zEetna, az Életjel és a Forum kiadó, valamint az új kiadványok szerzői mutatták be legújabb műveiket, amelyek nemcsak a jelen irodalmának kiragadott színfoltjai, hanem – ahogyan Lovas Ildikó fogalmazott – egyben szakmai diskurzus is. A beszélgetések mellett a szerzők részleteket is felolvastak műveikből. A szépirodalmi alkotások mellett a tudományos jellegű munkák is helyet kaptak. Hózsa Éva, a 60. születésnapjára megjelent Mesterségem irodalomtanár c. munkája kapcsán elmondta, hogy művében helyet kaptak visszaemlékezései is, a kilencvenes évek háborús időszakainak élményei, amelyek kihatással voltak az iskolai életre.

A program a Tiszavirág utcában folytatódott, ahol két magyarkanizsai fiatal szerző, T. Kiss Tamás és Bicskei Gabriella volt a vendég.