2024. augusztus 1., csütörtök

80 éves a Híd folyóirat

Konferencia Mozgalom, kultúraformálás, irodalmi gondolkodás címmel

A Híd irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat szerkesztősége Mozgalom, kultúraformálás, irodalmi gondolkodás címmel konferenciát rendez a folyóirat 80 évéről. A tanácskozás szombaton 9 órai kezdettel lesz Újvidéken, a Forum 4. emeleti tanácstermében.

A tanácskozás programja:

FARAGÓ Kornélia: A konferencia elé, DÉVAVÁRI Zoltán (Szabadka): Indulás és útkeresés – A Híd eszmetörténete 1934–1941, LOSONCZ Alpár (Újvidék): Hogyan lesz egy kisebbségi forradalmár? (A korai Híd társadalomszemlélete), PATÓCS László (Újvidék): Majtényi Mihály főszerkesztői korszaka (1951–1955), MAJOR Nándor (Újvidék): A felzárkózás érdekében (1957–1962), FINTA Gábor (Budapest): Ács Károly és a Híd (1965–1975), BÁNYAI János (Újvidék): Tandori Dezső első ízben a Hídban (1967), HARKAI VASS Éva (Újvidék): A Híd versantológiája: a Versek éve, KELEMEN Emese (Újvidék): Mészöly Miklós publikációs jelenléte és recepciója a Hídban, JUNG Károly (Újvidék): Folklórkutatások és folklórgyűjtések a Hídban.

Az ebédszünet után 14.30 órakor folytatódik a tanácskozás:

GEROLD László (Újvidék): A Híd és a vajdasági magyar dráma, TOLDI Éva (Újvidék): Ivo Andrić reprezentációja a Hídban, BÁNYAI Éva (Bukarest): Hídverő struktúrák. Határokon átívelő pillérek – rommagyar anyagok a Híd 1963 és 1990 közötti időszakában, Marko ČUDIĆ (Belgrád): Fordításelmélet, fordításkritika és kommentár (a hetvenes évek elejétől napjainkig), VIRÁG Gábor (Újvidék): Posztháborús generáció(k), LADÁNYI István (Veszprém): Egy folyóirat-publikáció pillanata és az utólagos olvasatok. Koncz István A Tisza partján című verséről (Híd, 1986. 7/8.), BORDÁS Győző (Újvidék): A Híd Műhely rovata – képzőművészeink (újra)értékelése, LÁBADI Lénárd (Újvidék): Csernik Attila alkotásai a Hídban, FEHÉR Dorottya (Újvidék): A verbo-vizuális világok megnyitása. (A képregény kulturális legitimációjáról).

Zárszó: JUNG Károly és Faragó Kornélia.

A tanácskozás támogatója a Bethlen Gábor Alap.