2024. július 31., szerda

Fejtől s lábtól a gépteremben

Pénteken megtartották a Híd folyóirat évzáróját

Az újvidéki Forum épületében megszervezett és immár hagyományossá vált évzáró program már csütörtök este megkezdődött, amikor is a Híd Kör Egyesület jóvoltából megrendezésre került Balázs Imre József erdélyi költő, irodalomtörténész, szerkesztő Jung a gépteremben című kötetének ősbemutatója. A szerzővel Patócs László kritikus beszélgetett pszichológiáról, külső és belső utazásokról, avantgárdról és a valóság, illetve a szürrealitás kapcsolatáról, valamint vidrákról.

A pénteki program egy fiatal vajdasági képzőművész, Klájó Adrián Udvar című kiállításának megnyitójával kezdődött. A tárlatot Lábadi Lénárd szövege vezette fel, amelyből megtudtuk, hogy Ács József neve megkerülhetetlen a fiatal vajdasági képzőművészek esetében, majd ezt követően az alkotót is kifaggatta.

Ezután került sor a köszöntőre, amely során Faragó Kornélia, a Híd folyóirat főszerkesztője elmondta, hogy az évzáró sűrű programja ékes bizonyítéka annak, hogy ismét mozgalmas évet zárt a folyóirat.

Ezt követte a fiatalok bemutatkozása Berényi Emőke konferálásával. A Híd novemberi számában debütált Celler Kiss Tamás és Szabó István, és ezúttal felolvasásukkal is megmutatkoztak. Vázsonyi Csilla A revival hagyomány és a mozgalmak című, a doroszlói néptánccal foglalkozó tanulmánya pedig már a decemberi számból nyújtott egy kis ízelítőt. Ezt követte Benedek Miklós felolvasása, akinek a Híd Könyvtár sorozatban a közelmúltban jelent meg második, Mintha emberekből állna című kötete. Az Új vers, új dráma elnevezésű blokkban Antalovics Péter és Lénárd Róbert munkásságába nyerhettünk betekintést. Terék Anna pedig a készülő Halott nők versciklus néhány új darabjával ismertette meg a közönséget. Ezt követően Orovec Krisztina műfordító fejtette ki gondolatait a fordítás örömeiről, majd felolvasta legújabb versfordítását, amelyben Maja Solar szerb költőnőt szólaltatja meg magyarul.

Egy rövid szünet után következett a nemrégiben Szenteleky-díjjal kitüntetett Böndör Pál, aki a Bender & Tsa. című nemrég megjelent regényének utóéletéről beszélt, Bender & Tsa. Amerikában címmel. A Híd Akadémia elnevezésű szakaszban Balázs Imre József Erdélyi magyar irodalmi trendek, csoportok a rendszerváltás után című előadásával irodalomtörténészként is bemutatkozott az újvidéki közönség előtt.

A Híd-találkozó utolsó programpontjában, a Dialógus ‒ 2014 szekcióban Tompa Andrea kolozsvári születésű, de jelenleg Budapesten élő írónővel találkozhattak az érdeklődők. Az írónőnek eddig két kötete jelent meg, A hóhér háza és Fejtől s lábtól címmel, amelyekkel egyből a magyar irodalom első vonalába írta be magát. A szerzővel a két nap folyamán sokat foglalkoztatott Balázs Imre József beszélgetett.