2024. július 18., csütörtök

A rendezőlegendák visszatérése

Francis Ford Coppola, Woody Allen és Quentin Tarantino is új filmmel rukkol elő a nyár folyamán
Francis Ford Coppola legújabb filmjének plakátja

A jelenlegi krízises id őszakban alkalomadtán el kell menekülni a hétköznapok szürkesége s a vállunkat nyomó gondok egyre nagyobb súlya elől. A filmkedvelőknek úgy tűnik, hogy nincs min idegeskedniük, a filmgyárak továbbra is három műszakban ontják a celluloid álmokat, és az előttünk álló időszakban sem kell félniük attól, hogy szellemi táplálékuk nélkül maradnak. Í rásunkban azokból a filmekb ől igyekeztünk összeválogatni egy csokorra valót, amelyek az elkövetkező időszakban jelennek meg a mozikban.

Május 15-én startol Ron Howard, Angyalok és démonok című filmje, amelyben Tom Hanks ismét Robert Langdonnak, a Da Vinci-kód főhősének a bőrébe bújik. Ezúttal a professzort egy svájci tudományos intézetbe hívják, hogy segítsen megfejteni egy rejtélyes jelet, amelyet egy meggyilkolt fizikus mellkasába égettek. Langdon elképesztő felfedezésre jut: egy több száz éves földalatti szervezet – az illuminátusok – bosszúhadjáratra készül a katolikus egyház ellen. Ebben a hónapban érkezik a Terminator-sztori negyedik eresztése is Terminator – Salvation címmel. A film 2018-ban játszódik, amikor is a gépek átveszik a hatalmat bolygónk felett, s az emberek elkeseredett harcba kezdenek a túlélésért.

E hónap legérdekesebbnek ígérkező alkotása viszont mégis Japánból érkezik. A Departures (Okuribito) című film egy csellista történetét meséli el, aki hirtelen zenekar, és ezáltal munka nélkül találja magát, így hazatér szülővárosába, és egy temetkezési vállalkozásnál helyezkedik el. Június elején kerül a mozikba a rendezőlegenda, Francis Ford Coppola Tetro című alkotása. A fekete-fehér technikával készült film egy férfiról mesél, aki Argentínába utazik, hogy megtalálja a bátyját. A film színészgárdájának élén Vincent Gallo áll, de játszik még az Almodovar: Anyádat is című filmjében is kiváló alakítást nyújtó Maribel Verdú is. A filmben feltűnik Javier Bardem és a Szabó István Mephisto, illetve Redl ezredes című alkotásában remekelő Klaus Maria Brandauer. A 74 éves legendás rendező, Woody Allen vadiúj szatírával rukkol elő Whatever Works címmel. A történet középpontjában természetesen most is Allen „szentháromsága”, a szerelem, a szex és persze a neurózis áll.

Júliusban bemutatják Michael MannKözellenségek (Public Enemies) című akcióthrillerét is, amiben Johnny Depp a hírhedt amerikai gengsztert, John Dillingert, Christopher Bale pedig az őt üldöző FBI-ügynököt alakítja. A fantáziafilmek rajongói számára érkezik a vadiúj Harry Potter-mozi. A Félvér herceg alcímet viselő alkotás július 15-én érkezik. A hetedik hónap végén egy az iraki, háborús tematikát sajátos módon feldolgozó alkotással találkozunk.. Armando Ianucci, In The Loop című filmjében megtudhatjuk, hogy hogyan is vezet háborúhoz egy véletlenül elejtett, majd a média által alaposan feltupírozott és kifordított kijelentés. A szatíra egyébként óriási sikert aratott a független filmeseket felvonultató, tavalyi Sundance Fesztiválon. Az augusztusi hónap legérdekesebb filmjének mindenképpen Ang Lee, Taking Woodstock című sztorija ígérkezik. A dokumentarista elemeket is felvonultató film a negyven évvel ezelőtt lezajlott Woodstock Fesztiválnak állít emléket.

Mindazok, akik tűkön ülve várják a filmgyártás fenegyerekének,
nak a legújabb,
című filmjét, augusztus 21-én végre fellélegezhetnek. Tarantino a múlt század hatvanas és hetvenes éveiben népszerű háborús akciófilmek (Piszkos tucat, Kelly hősei, a Sas fészkében stb.) előtt tiszteleg alkotásával.
Whatever Works – Woody Allen neurózisai újra filmvásznon