2024. július 17., szerda
ÚJ KÖNYVEK

Duma Key

STEPHEN KING: DUMA KEY

Edgar Freemantle-nek mindene megvan: jól menő építési vállalkozást működtet és boldog családapa. Egy baleset, amelynek során cégének egyik darujával ütközik, mindent megváltoztat. Edgar elveszíti egyik karját, családja széthullik, ő maga meg mély depresszióba zuhan, az öngyilkosság gondolatával játszik. Pszichiátere javaslatára elköltözik a Mexikói-öböl partjára, ahol olyasmibe fog, amivel addig soha nem foglalkozott: festeni kezd. Rövid idő alatt nagy mennyiségű képet fest, amelyekkel hihetetlen sikereket ér el.

Azonban King nem lenne az, aki, ha itt nem történne egy váratlan csavar. A képek nyomán régmúlt történetek kelnek életre, amelyeknek tragikus következményei a jelenbe is begyűrűznek. A Duma Key egy újabb olyan regény, amelyben Stephen King igazolja, miért is annyira olvasott szerző. A regény magyar nyelven az Európa kiadónál jelent meg.

STEPHEN KING: A REMÉNY RABJAI

Egy Andy Dufresne nevű bankárt kettős gyilkosság miatt bebörtönöznek, noha ő mindvégig ártatlanságát hangoztatja. A korábban bankárként dolgozó Andy számára értelemszerűen idegen a börtönvilág, ám feltalálja itt magát, az igazgatónak és az őröknek is adótanácsokat ad, amiért cserébe kiváltságokhoz jut. Mondani sem kell, mint minden börtönsztoriban, a főhős itt is szökést tervez, nem is akárhogyan…

Kingnek e kisregényéből még 1994-ben született nagy sikerű film Tim Robbins és Morgan Freeman főszereplésével. Az Európa Kiadónál megjelent kötet Stephen King első, kisregényeket tartalmazó kötete, amelyek közül csak egy a fent ismertetett Remény rabjai.

 A. J. KAZINSKI: AZ UTOLSÓ IGAZ EMBER

A világ különböző pontjain gyilkosság áldozatává válnak olyan emberek, akik valamilyen humanitárius tevékenységet folytatnak, orvosok, papok, emberi jogi aktivisták. Mindannyiuk hátán egy beleégetett számjegyet találnak. Niels Bentzon a koppenhágai rendőrség túsztárgyalója kapja a feladatot, hogy vizsgálja ki az ügyet. A nyomok a zsidó hitvilág hagyományaira utalnak, mégpedig a 36 igaz emberről szóló legendára. Niels rájön, hol és mikor kell meghalnia az utolsó áldozatnak a sorban, de vajon sikerül-e megakadályozni a gyilkosságot és megoldani az ügyet?

Az A. J. Kazinski név igazából két szerzőt rejt: a filmrendező és forgatókönyvíró Anders Ronnow Klarlundot, valamint az író-forgatókönyvíró Jacob Weinreichet. Az utolsó igaz ember a kettőjük által tervezett trilógia első része, amely 2011 és 2012 között óriási bestsellerként vonult végig a világon, s méltán nyerte el a Dán Krimiakadémia által a legjobb első regénynek odaítélt The 2011 French Prix Relay díjat.