2024. július 18., csütörtök

A folyamatos kutatómunka vonzereje

A VMTDK tudományos bizottsága október 15-éig véleményezi a rezüméket – Csányi Erzsébet: a Tudományos Diákköri Konferencia törzsét a több éven át visszajáró, saját fejlődési utat bejáró f

Még tikkasztó a hőség, távolinak, sőt idegennek tűnik a novemberi zúzmara, amikor hagyományosan megrendezik a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát a tartomány valamely városában. Eddig Újvidék mellett Szabadka és Zenta látta vendégül a tudományos utánpótlás reménységeit, idén ismét az újvidéki Technológiai Kar lesz a házigazda. A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium immár a hetedik konferenciát hirdette meg, a dolgozatok leadási határideje pedig október. Tehát máris készülniük kell azoknak, akik tudományos jellegű dolgozattal szeretnének őszre előrukkolni. Minderről dr. Csányi Erzsébet egyetemi tanárt, a VMFK vezetőjét kérdeztük.


• Az állandó kollégisták mellett kik jelentkezhetnek a vajdasági fiatalok köréből, hogyan készülhetnek az őszi találkozóra?

– A 7. VMTDK-ra 26 éven aluli, itthon vagy Magyarországon tanuló vajdasági egyetemi hallgatók és kutatók jelentkezhetnek, valamint külön kategóriában a 26-30 év közötti kutatók is benevezhetnek. A nevezés feltétele olyan tudományos/művészeti tevékenységet dokumentáló magyar nyelvű pályamunka (dolgozat, előadás, alkotás stb.), amely önálló tudományos kutatásokra, ill. művészeti koncepcióra épül. A konferencia munkája plénumban és szekciókban folyik. A benevezés a JUNIOR webportálhoz (junior.felkol.org.yu) kötődik. Be kell lépni, megkeresni a menüben a 7. VMTDK részt, majd regisztrálni!Ezután a kulcsszavakkal ellátott magyar, angol és szerb rezümét kell feltölteni. A féloldalas rezümé a kollégium honlapján található minta alapján készítendő. Pályázni 2008. július 1-től szeptember 30-ig lehet.

A VMTDK tudományos bizottsága október 15-éig véleményezi a rezüméket és minden pályázót értesít.Az idén a TDK-dolgozat prezentációját is kérjük, legkésőbb október 31-éig ezt is fel kell tölteni. A művészi produkciók esetében nem mindig alkalmazható ez a séma, ott esetről-esetre határozzuk meg a TDK-ra megfelelő formát. Mindenesetre a művészeti kísérletezés összefoglalása sem marad ki a konferenciára megjelenő rezümékötetből, sőt, az ilyen mellékletek teszik egyre színesebbé köteteinket, melyek kivitelezési színvonalát a Dániel Print Nyomda fémjelzi.

• A hetedik diákkonferencia előtt állunk. Kirajzolódott-e ennyi idő alatt a fiatal vajdasági kutatóknak, egyetemi hallgatóknak egy sajátos köre, mely a vajdasági magyar tudományos utánpótlást biztosíthatja?

– Az egyetemi hallgatók minden év novemberében megrendezett Tudományos Diákköri Konferenciájának törzsét a több éven át visszajáró, saját fejlődési utat bejáró fiatalok képezik. Egyrészt hároméves képzési ciklusuk során maguk a kollégisták azok, akik fellépnek, ezen túl pedig vannak lelkes fiatalok, akik szervezőként és kutatóként is minden évben kipróbálják magukat. A pályázati felhívás a 19–26 éves egyetemi hallgatók mellett a 26–30 éves kutatókat is szereplésre készteti, hisz a fiatalok épp ezekben az éveikben vállalkoznak posztgraduális képzésre, ami eleve önálló kutatómunkával jár. Ekkor dől el, hogy tudósi pályára lép-e valaki, bekerül-e oktatóként a felsőoktatás rendszerébe. A Felsőoktatási Kollégium kollégistái közül majdnem mindenki továbbtanul a hazai ill. a külföldi doktori iskolákban, jó néhányan el is tudtak helyezkedni az Újvidéki Egyetem újvidéki és szabadkai karain. A folyamatos kutatómunka vonzerejét növelendő hoztuk létre a Kristálygömb Díjat, amit eddig ketten, Samu János Vilmos és Simon Vilmos nyertek el. Samu a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar asszisztense, doktorandusz, a DNS kulturális folyóirat főszerkesztője, Simon Vilmos Budapestre került a Műszaki Egyetemre, szintén tanársegéd.

• Az idei rendezvény vajon különbözni fog-e a korábbiaktól? Megtartja ünnepélyes jellegét a versenyszellem helyett?

– Ezt nem lehet ilyen kizárólagosan mondani. A VMTDK a kezdetektől az ünnepélyesség és a versenyszellem ötvözetét hozza létre, hisz maga a bemutatkozás már megmérettetés, a konferencián eleve adott a siker és a többiekhez hasonlítás lehetősége. Mivel a szakterületek tarkasága van jelen, nincs értelme az almát a körtével szemben zsűriztetni. Viszont már tavaly finomítottunk a konferenciának ezen az aspektusán is. Hat szekciónk (élő természettudományok, élettelen természettudományok, műszaki tudományok, társadalomtudományok, humán tudományok, művészetek) van 12 szekcióvezető tanárral. Bevezettük, hogy a szekcióvezető tanárok minden forduló, vagyis hat előadó után kiértékelik a szóbeli előadást, felhívják a résztvevő figyelmét a produkció értékeire, fogyatékosságaira. Az idén a Tudományos Bizottság, melynek elnöke dr. Gábrity Molnár Irén, három kategória szerint rangsorolni fogja az előadókat.

• A TDK-nak lesznek-e idén is vendégei a határon túli magyarság köréből?

– Igen, ez nagyon fontos a szakmai tájékozódás végett. Az egész Kárpát-medencéből várunk résztvevőket.

• Az újvidéki Technológiai Kar immár másodszor ad otthont a diákkonferenciának. Ez esetleg azt jelenti, hogy állandósítják a VMTDK helyszínét?

– Nem, a VMTDK potenciális helyszínei a jövőben is elsősorban Újvidék és Szabadka, de Zentát sem felejtjük. Az idei tervben nemcsak a Technológiai Kar, hanem a Művészeti Akadémia vadonatúj épülete is szerepel. Szeretnénk, ha a pénteki művészeti rész és a szombat esti barátságerősítő party az akadémia kis színpaddal ellátott termében zajlana.