2024. július 18., csütörtök

Képregény- és szuperhősök éve

MIT KÍNÁLT NEKÜNK A FILMMŰVÉSZET 2008-BAN?

Nem, szó sincs egy újabb fajta időszámításról, amelyben (megfilmesített) képregényhősök neveit viselnék az évek. Azonban, amennyiben visszatekintünk az elmúlt év filmtermésére, s ezek közül is a kasszasikerekre, akkor a Batman kalandjait megörökítő sorozat második része minden tekintetben viszi a pálmát. A Sötét lovag címre keresztelt folytatás mintegy 530 millió dollárt hozott a készítőik számára, s ezzel az év legnyereségesebb alkotása címet is érdemelte ki. Ugyanakkor nem szabad elfeledni azt sem, hogy a néhai Heath Ledger alakítását is (Joker) agyondicsérte a kritika, így várható, hogy a szuperhős diadalmenete korántsem ért véget, s egy posztumusz Oscar-díjat is kiérdemel.

A Deltának vajdasági vonatkozása is van Lajkó Félixnek köszönhetően

A 2008-as év egyébként elégé izgalmasnak indult a filmszakmában dolgozók számára. Ugyanis a forgatókönyvírók (jogos) sztrájkja azzal fenyegette Hollywood apraja-nagyját, s egyben a filmkedvelőket is, hogy szűkös év áll előttünk. Az Aranyglóbusz Díjátadását ezért haveri körökben tartották meg a szervezők és a díjazottak, s ugyanez fenyegette az év legnagyobb filmünnepének számító Oscar-Díj átadását is. Az utolsó pillanatban a tiltakozóknak mégis sikerült megegyezniük a filmmogulokkal s a kisebb-nagyobb hollywoodi csillagok fellélegezve mehettek új estélyit,és öltönyt vásárolni, rosszabbik esetben pedig kölcsönözni.

Amennyiben visszatekintünk a tavaly bemutatott alkotások listájára, akaratlanul is azt lehet megállapítani, hogy ez az év is a képregény- és szuperhősök, illetve a folytatások jegyében telt el.

A fentiekben megnevezett Denevérember társaságában a világot megmentette még a Vasember, James Bond, Hulk, a Pokolfajzat (Hellboy), de a 2008-as év legnagyobb visszatérője egy, pontosan harminc évvel ezelőtt útjára indított hős negyedik kalandja számít. Természetesen George Lucas és Steven Spielberg „négykezes” filmjéről, az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című kalandfilmről van van szó, amely valljuk be őszintén, némi felüdülésként jött a számtalan „világmegmentő” mozik dömpingjében. Az archeológusok rémeként nyi1ván tartott filmbéli régészprofesszor szerepét most is Harrison Ford alakította, annak ellenére, hogy sokak szerint már békés nyugdíjasként kellene a cserepes virágjait öntözgetni. Tény, hogy egy jócskán a korban lévő archeológushoz jobban illik egy egyetemi katedra vezetése, mintsem a fél világ körbeutazása és a golyózáporban történő akrobata mutatványok, de hála a CGI-animációnak, a filmben ezt is jól megoldották. A történetben egyébként számos koppintás található az előző epizódokból, de mivel csupán szórakoztató moziról van szó, nem pedig egy, mondjuk Aki Kaurismaki alkotásról, ettől még jót mulathattunk s mulattunk is az egészen. Az idén a Csillagok háborúja című űreposz is új, rendhagyó epizóddal gyarapodott. A Klónok háborúja című, egész estés animációs filmről van szó, amely valójában egy, az Egyesült Államokban futó televíziós sorozat bevezető-epizódjaként készült, amelyet mozikban mutattak be. Sok CSH rajongó aggódott, hogy mi is sül ki az egészből, mivel a sorozat szellemi atyja, George Lucas már több alkalommal rukkolt elő a CSH sikerét meglovagoló rajzfilmsorozatokkal (Star Wars-Ewoks, Star Wars-Droids), amelyek elég nagy bukásoknak bizonyultak. Ugyanakkor ezzel a címmel már futott egy rajzfilmsorozat a közelmúltban is. Lényegében ennek a grafikáját turbózták fel, s magát a franchise-t is közelebb hozták a mostani, ifjabb generációhoz, természetesen gondosan ügyelve arra, hogy az eddigi, vérbeli rajongók se csalódjanak.

Amennyiben a magyar filmtermést vesszük górcső alá elsősorban Mundruczó Kornél Delta című alkotása az, amely, már csak nemzetközi sikerei miatt is kiemelkedett a többi alkotás közül. Atékozló fiú hazatérésének lehetetlenségét bemutató történetnek Lajkó Félix szereplése miatt vajdasági vonatkozásai is vannak. Az alkotás, művészfilmként elég szép nézettségi sikert is tudhat magáénak. Ezidáig 18 556-an látták, ami valljuk be őszintén, elég korrekt eredmény. Egyébként a magyarországi filmes berkekben is elsősorban az ún. popcorn-alkotások nyerték el leginkább a közönség kegyeit. A pálmát e tekintetben A 9 és 1/2 randi viszi el, 201 272 nézővel, a második a Kalandorok című, édeskeserv road-movie, a harmadik helyen pedig a A Kis Vuk végzett, annak ellenére, hogy lehúzta (jogosan) a kritika. A Delta egyébként tizedik helyen áll nézettségben a 23-as listán.

Természetesen ilyenkor, évzárás előtt, illik a jövőt is fürkészni moziügyben. Ez kapcsán, a sors furcsa fintorának köszönhetően elmondhatjuk, hogy nagyjából ugyanott vagyunk, ahol a 2008-as év elején. Azzal a némi varival, hogy most a színészek készülődnek a sztrájkra. Ők is, ahogyan a forgatókönyvírók tavaly, nagyobb részesedést szeretnének kapni az internetes és DVD terjesztésének a hasznából.

Amennyiben begurulnak, várható, hogy jövőre is „családi keretek” közt lesz az Aranyglóbusz átadása, s az Oscar-Gála megrendezése is veszélyben forog, nem is beszélve a forgatás előtt álló filmekről és televíziós sorozatokról.

Ezenkívül a globális pénzügyi krízis begyűrűzött a hollywoodi stúdiókba is. Akármennyire hihetetlen, de a filmmogulok is kénytelenek meghúzni a derékszíjat.

Szerény véleményem szerint viszont, egyelőre nem kell félni attól, hogy Mel Gibson, vagy pedig Steven Spielberg elsírja magát a kommunális, villanyáram és gázszámlákon található összeg láttán. Amennyiben ez bekövetkezik, akkor nekünk, csóró filmrajongóknak már régen annyi.