2024. július 17., szerda
ÚJ KÖNYVEK

Jo Nesbø: Csótányok

A norvég miniszterelnök közeli barátjának számító thaiföldi nagykövetet holtan találják egy motelszobában, ráadásul a táskájában gyermekeket tartalmazó pornográf fotók szerepelnek. Az ügyet a politikai vonatkozás miatt kínosan kezelik, és Harry Holét küldik oda, hogy diszkréten és gyorsan oldja meg az ügyet. Ahogyan Harry beleássa magát az ügybe, hamarosan ráébred, talán nem is az a cél, hogy felderítse az ügyet…

A nagy sikerű Hole-sorozat sorrendben második darabja sem okoz csalódást, Nesbø ezúttal is hozza a formáját, az olvasó az utolsó oldalakig nem tudhatja biztosan, ki áll a gyilkosság mögött.

PINTÉR BENCE–PINTÉR MÁTÉ: A SZIVARHAJÓ UTOLSÓ ÚTJA

Képzeljük el, hogy megnyertük az 1848/49-es szabadságharcot, majd néhány évvel később létrejött a Kossuth által megálmodott Dunai Konföderáció. Az évszázad vége felé Kossuth unokája, a katonatiszt Csaba kap egy különleges hírszerzői feladatot, egy bizalmas levelet kell elvinnie Belgrádba, amely éppen két éven át a Konföderáció fővárosa. Útján elkíséri egy szerb kémnő, akinek az apja mellesleg egy csempészbanda feje. Útközben húsos burekot esznek, szerb szeparatistákkal harcolnak, sőt még Fiuméba is eljutnak.

A Szivarhajó utolsó útja egy izgalmasan és szellemesen megírt alternatív történelmi kalandregény, ahogyan megfogalmazták: egy csipetnyi Verne és egy csipetnyi James Bond.

JOHN LE CARRÉ: EGY TÖKÉLETES KÉM

Magnus Pym angol diplomata, a hírszerzés tagja apja halálhíréről értesülve ismeretlen helyre távozik. Mivel a nyolcvanas éveket írjuk, így munkaadói azonnal arra gondolnak, hogy átállt az oroszokhoz. Ehelyett Pym egy eldugott tengerparti városba vonul, hogy megírja élete történetét, amelyben kiemelt szerepelt kap édesapja, a szélhámosok koronázatlan királya és egy titokzatos viharvert figura, akivel Svájcban ismerkedik meg.

A John le Carré mesterművének tartott regényt, életművének talán legfontosabb darabját méltán tartják nemcsak a kémregények legkiválóbbjának, hanem a kortárs angol próza egyik meghatározó darabjának is.