2024. július 17., szerda
ÚJ KÖNYVEK

Stephen King: 11/22/63

Stephen King ezúttal egy nem mindennapi időutazásra invitál bennünket. Jake Epping a kisvárosi angoltanár előtt egy bámulatos lehetőség mutatkozik. Egy halálosan beteg barátja egy időkaput mutat neki, amelyen keresztül 1959-be léphet át. Azonban nem csak puszta szórakozásról van szó, a feladat nem más, mint kivárni 1963. november 22-ét, a napot, amikor Lee Harvey Oswald lelövi JFK-t és értelemszerűen, ezt megakadályozni. Kettejük számításai szerint ugyanis, amennyiben ezt a tragédiát meggátolják, a történelem kereke is máshogy foroghat, például megtörténhet, hogy elmarad Amerika vietnami epizódja és esetleg a 9/11 sem történik meg.

A dologgal az egyetlen bökkenő, hogy minden alkalommal, amikor hősünk visszatér újból a múltba, ezzel „resetet” végez, vagyis visszaáll az eredeti állapot. King ismét nem mindennapit alkotott, az időutazáson keresztül egy régmúlt, nyugodtabb, emberibb világba kalauzol el és alaposan elgondolkodtatja a főhőst is, mely korban szándékozik élete hátralévő részét leélni.

KEN FOLLETT: ÉVSZÁZAD TRILÓGIA I.-II.

Ken Follett trilógiája, amelynek egyelőre első két kötete jelent meg, családregény, amely a huszadik századot vetíti elénk. A középpontban egy angol arisztokrata áll, akinek az udvarába mindenféle rangú és származású emberek keverednek, akiknek a sorsa a világégés során összefonódik. Felbukkan itt a német követség attaséja, az Egyesült Államok elnökének személyi titkára, valamint egy öntudatos orosz munkás is, az 1917-es oroszországi forradalom egyik vezetője. A sorozat első része, amely a Titánok bukása címet viseli, az első világháború végéig követi a hősök sorsát, a második, A megfagyott világ a második világháborús időszakot eleveníti fel, míg a harmadik rész, amely a tervek szerint jövőre lát napvilágot, a hidegháborús időszakban játszódik.

KISS ÁDÁM – BENK DÉNES: KISS KISS BENK BENK

A magyar stand up két kiemelkedő képviselője, Kiss Ádám és Benk Dénes közös könyvvel rukkolt elő. Ahelyett, hogy a könyv tartalmát átmesélnénk, idézzünk a fülszövegből:

„Ádám és Dénes közel tizenkét éven át készítették elő nagyszabású alkotásukat, amely egy olyan keményfedeles élmény, melyet ritkán tapasztal egy olvasó.

A Kiss Kiss Benk Benk káprázatos együttese a látványos akciónak, a fergeteges poénoknak, és a rendkívüli történetmesélésnek.”

D. Major Sándorné nyúltenyésztő

A két szerző ezt mondta művéről: „Ha össze lehetne foglalni egy könyvet néhány mondatban, akkor nem írtuk volna meg!”