2024. július 17., szerda
ÚJ KÖNYVEK

Anthony Horowitz: A selyemház titka

Nem mindennapi regény írásába vágott bele az íróként, illetve a Poirot sorozat forgatókönyvírójaként ismert Anthony Horowitz. Arthur Conan Doyle után ismét életre keltette annak zseniális és örök értékű detektívjét, Sherlock Holmest. Az író a szerzői jogok tulajdonosának számító Conan Doyle Estate felkérésére vágott bele ebbe a kalandba, aminek az eredménye egy jól sikerült detektívregény lett.

Ismét a Baker Streeten járunk, narrátorunk nem más, mint Doktor Watson és újra remekül szórakozhatunk Holmes briliáns okfejtésein. A detektív és kísérője ezúttal egy különösen szövevényes ügybe keveredik, amelynek a szálai olyan magasra futnak, hogy hőseink életét is veszélyeztetik. A magyar nyelven az Animus kiadónál megjelent regényt csak ajánlani tudjuk minden Sherlock Holmes-rajongónak.

KRISTINA OHLSSON: MOSTOHÁK

Műszaki hiba miatt vesztegel Stockholm előtt a zsúfolt vonat. Egy nő csak rövid időre száll le a kocsiról, amíg egy telefont elintéz, de aztán a vonat nélküle megy tovább, viszont a kislánya fenn maradt a kocsin. Az állomáson aztán a gyereknek nyoma veszik, nem sokkal később egy vidéki város kórházának udvarán találnak rá a kicsi holttestére, rajta az üzenettel: Nem kell. A nyomozók kezdetben az apát gyanúsítják, amire utalnak is bizonyos jelek, ám hamarosan további eltűnések és további rémtettek történnek, úgyhogy az eset jócskán elkomplikálódik. Ami körvonalazódik: valaki bünteti az anyákat. De miért és kiket? Mindez kiderül ebből a sodró lendületű, tipikusan skandináv krimiből.

 ÅSA LARSSON: VÉRÁLDOZAT

Skandinávia legészakabbi részén, ahol júliusban szinte sosem bukik le a nap, kegyetlen gyilkosság történik. A helyi templomban a lelkésznőt találják holtan, egyértelmű, gyilkosság történt. A helyszínre érkezik Rebecka Martinsson ügyvédnő, aki akaratlanul is belekeveredik az ügy felgöngyölítésébe, amelynek hátterében számos visszafogott indulat, ellentét, gyűlölködés lappang. A lelkésznő harcos feminista hírében állt, többek között maga ellen hergelte a helyi vadászegyesület tagjait, akik az egyház erdejében vadásznak, de nem csak őket.

Åsa Larsson második Rebecca Martinsson-regényében is tökéletes jellemábrázolásokkal, mindvégig bizonytalan végkifejlettel és a messzi észak élethű bemutatásával találkozhatunk.