2024. július 17., szerda
ÚJ KÖNYVEK

Pi élete

KONDOR VILMOS: MAGDA, A BESTIÁLIS NÉPSZÍNHÁZ UTCAI MINDENES

Öt részt élt meg Kondor Vilmos krimisorozata, amelynek főhőse Gordon Zsigmond bűnügyi újságíró, aki kedveli az ökölvívást, és folyamatosan belekeveredik a legzűrösebb budapesti bűnügyekbe, amelyek során a pofonok is gyakran röpködnek. Az 1936 és 1956 között játszódó történetek nem csekély történelempótló ambícióval íródtak, azon korról van ugyanis szó, amelyről még ma sem lehet világosan átlátni, ki milyen szerepet töltött be. A Budapest-sorozatban már tapasztalt és meglett korú Gordon életének korábbi szakaszait villantja fel ez a novelláskötet, a benne lévő történetek 1922 és 1936 között játszódnak. A szerző célja az volt, hogy betömje a réseket főhőse történetében, de természetesen a regénysorozat elolvasása nélkül, önmagukban is remek olvasmánynak számítanak e novellák. A kötet a regényekhez hasonlóan az Animus Kiadónál jelent meg.

YANN MARTEL: PI ÉLETE

Pi Patel egy indiai kisfiú, aki egy állatkertben él, amelynek apja az igazgatója. Pi megismerkedik több vallással is, így környezete értetlenkedése ellenére egyszerre hódol a hindu, a keresztény és az iszlám vallásnak. Miután Indiában rosszra fordulnak a dolgok, családja eladja az állatkertet, és a megmaradt állatokkal hajóra szállnak, hogy Kanadában kezdjenek új életet. Azonban, hajótörést szenvednek, amit csak Pi és egy bengáli tigris élnek túl. Itt veszi kezdetét e furcsa páros 227 napon át tartó hánykódása a Csendes-óceánon, egy olyan kalandos utazás, amelynek során jót és rosszat is megtapasztalnak, és még a húsevő vadállat is kénytelen egy időre békét kötni Pivel. A magyarul az Európa Kiadónál megjelent könyv alapján készült film négy Oscar-díjat kapott.

DAVID MITCHELL: FELHŐATLASZ

Minden összefügg. Egy zaklatott életű ifjú zeneszerző az ihlet pillanatában ráérez az örökkévalóságra. Sorsszerű viszonyok, cinikus érzelmek és látnoki szerelmek motívumaiból hat történet rajzolódik ki, melyek mindegyike túlmutat önmagán – egy leírhatatlan harmónia felé. Ez az átkozottul tökéletes összhang szólal meg a Felhőatlasz olvasóiban. David Mitchell bravúros felépítésű, virtuóz nyelvezetű művében az összefonódó életek minden időbeli és térbeli határt átlépve hatnak egymásra. A könyv magyar nyelven a Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

A Mátrix-trilógia szerzői a regényből filmet is forgattak, Tom Hanks és Halle Berry főszereplésével.