2024. augusztus 2., péntek

Merengés

Megjelent a kilencedik kARTon, a Danilo Kiš Alapítvány kultúr-propaganda folyóirata

A szabadkai Raktár ifjúsági klubban, Ana Patarčić, a Danilo Kiš Alapítvány kultúrmenedzsere és a kARTon fő- és felelős szerkesztője, kultúr-propaganda folyóiratuk legújabb, sorrendben kilencedik számát mutatta be. A folyóirat megjelenését ezúttal is felhívás előzte meg, amelyben a lap készítői kijelölték a témakört, amire várták az alkotásokat. Mivel ez a téma a merengés volt, az alkotók ilyen témájú esszéket, prózákat, verseket, fotókat és rajzokat küldtek. Mint hallottuk, szép számmal érkeztek munkák, nemcsak Szabadkáról, hanem Szerbia más városaiból is:

– A folyóirat négy nyelven jelenik, szerbül, horvátul, magyarul, sőt angolul is, mivel ez a nyelv egyre elterjedtebb a fiatalok közti kommunikációban. A kARTon állandó jellegű rovatai ezúttal kibővültek. Egyik újdonság az ún. workshop rovat, amely a Danilo Kiš Alapítvány szerb és magyar nyelven zajló kreatív íróműhelyében létrejött alkotásokat mutatja be. Úgy gondoltuk, teret adunk a műhely résztvevőinek, azaz a munkáik megjelentetésének a folyóiratban. Másik újdonság a dalszöveg rész, amelyben szabadkai együttesek dalszövegeivel ismerkedhetnek meg az olvasók. Ebben a számban a Wooden Ambulance, a Desya Lovorov Experience és a Ljudske potrebe együttesek szövegeit közöltük. Közben készülünk a jubileumi számmal is. Nemsokára összeül a szerkesztőség és meghatározzák az új témát, amire várjuk majd a fiatalok alkotásait. A kARTon szerkesztőségét Teodora Savić Popović, Dejan Matlak, Davor Bašić Palković, Vanja Subotić, Gyurkovics Virág és Berényi Emőke alkotják. A lap grafikai szerkesztője: Danijela Mamužić. A folyóirat magyar részét Bencsik Orsolya szerkeszti – ismertette.

Pénteken este a folyóirat zenés promóciója zajlott, amelyen fellépett többek között a szabadkai YusYus audiovizuális duó. A kARTon kétezer példányban jelenik meg, és ingyenesen beszerezhető Szabadka terültén, többek között a Szabadegyetemen, a Plato könyvesboltban, a szabadkai Városi Könyvtárban, a Raktárban, és némely szórakozóhelyen.