2024. július 17., szerda
KÖNYVISMERTETŐ

Ki köpött a krémesbe?

Egy bennünket, vajdaságiakat minden bizonnyal érdeklő témáról írt krimit Kolozsi László újságíró, kritikus. A Ki köpött a krémesbe? című regény a Marinko Magda nevéhez fűződő Z. Nagy-gyilkosság elvarratlan szálait igyekszik tisztázni. Az időpont 1995, a helyszín Szeged, ahol egy cukrászcsalád kivégzése nyomán két újságíró ered az ügy nyomába. Ennek során aztán beleütköznek a Horvátország felé irányuló fegyverkereskedelembe, sőt még az életük is veszélybe kerül. A könyvben élvezetes módon tárulnak elénk Szeged utcái, helyszínei, a jól ismert szereplők, így például Magda is, más néven jelennek meg, de azért biztonsággal azonosíthatóak.

– Kevesen tudják, hogy Magda Marinkót a Z. Nagy-ügyben nem ítélték el, a nyomozati anyagok világossá tették, hogy nem ő volt az elkövető. Más gyilkosságok elkövetése, például egy orosházi házaspár megölése viszont bebizonyosodott, hogy az ő számlájára írható – nyilatkozta korábban a szerző.

KOLOZSI LÁSZLÓ: MI VAN A REVERENDA ALATT?

Az ötrészesre tervezett krimisorozat második része az egyház rejtegetni való ügyeiről rántja le a leplet. A vasárnapi misén Szeged-Csanád egyházmegye püspökét kivágott nyelvvel, holtan találják a gyóntatófülkében. Az első kötetben megismert újságíró, illetve önjelölt nyomozópáros vágnak bele az ügy felgöngyölítésébe. Ennek során aztán hihetetlen pénzeszközöket, a politikával való összefonódást találnak, miközben többen is diszkréten jelzik, nem kellene tovább nyomozniuk. A regénysorozat kiadója a Jószöveg Műhely.

JO NESBØ: DOKTOR PROKTOR PUKIPORA

A lebilincselően izgalmas krimijeiről ismert Jo Nesbøt ezúttal egy másik oldaláról ismerhetjük meg, gyerekeknek szóló regényeket is ír. Ezek főhőse egy különc professzor és két kiskölyök. A professzor egy olyan „pukiport” talál fel, amely elfogyasztóját kilövi, akár a világűrbe is, azonban a gonosz szomszéd igyekszik azt megszerezni, hogy általa gyarapítsa vagyonát, amiből számos bonyodalom következik.

A Libri Kiadónál magyar nyelven eddig két része jelent meg e szellemes, érdekes regénynek. Az Idővihar a kádban című folytatásban a professzor Párizsba utazik, ahol régi szerelmét szeretné megtalálni. Mondani sem kell, hogy két kísérője is utánamegy, akik aztán az idő labirintusában tévelyegnek. A regény harmadik része hamarosan megjelenik magyar nyelven.