2024. július 17., szerda
ÚJ KÖNYVEK

Kész anarchia

SARAH WINMAN: AMIKOR ISTEN NYÚL VOLT

1968. Az év, amikor Párizs népe az utcára vonul. Az év, amikor Martin Luther King életét veszti egy álomért. Ez az az év, amikor Elly Portman világra jön és egy nem mindennapi családba és környezetbe csöppen. Szülei túlságosan el vannak foglalva magukkal, így nem is érzékelik a kislány életének egyes rázósabb pillanatait, amelyek egyike már akkor bekövetkezik, amikor az iskolai karácsonyi előadáson kissé megváltoztatja szerepét, amiért istentelennek kiáltja ki a tanárnője. Azután, ajándékba kap egy nyulat, amely időnként beszél hozzá és amelynek az isten nevet adja, kis kezdőbetűvel.

Számos különös figura veszi őt körül, a legszorosabb a köteléke azonban a bátyjával, akivel kapcsolatukat alaposan próbára teszi egy húsz évvel későbbi történés.

A könyv a számos epizódon és szereplőn keresztül elsősorban a szeretetről, a családi kötelékekről szól.

 WOODY ALLEN: KÉSZ ANARCHIA

Miként a könyv fülszövegéből kiderül, Woody Allennek „ezúttal olyan könyvet sikerült írnia, amely nem csupán az emberi lét legalapvetőbb kérdéseit válaszolja meg, de a mű mérete is tökéletes ahhoz, hogy az asztal lába alá téve megakadályozzuk vele a bútordarab billegését.”

„Pénteken felébredtem, és mivel az univerzum tágul, a szokásosnál hosszabb ideig tartott, amíg megtaláltam a köntösömet” – magyarázza a Pattanásig feszülten című, fizikáról szóló írásban.

Allen utánozhatatlan stílusáról remekül árulkodik ez az idézet is: „Pugh rendőr, amióta az eszét tudja. Apja hírhedt bankrabló volt, és Pugh csak úgy tudott vele időt tölteni, ha letartóztatta.”

A könyvben megtalálható szösszenetek látszólag agymenések, valójában azonban minden esetben egy-egy történet kerekedik ki előttünk, amely legrosszabb esetben is táplálkozási tanácsokkal szolgál.

 WOODY ALLEN: MELLÉKHATÁSOK

Egy másik Allen novellagyűjtemény, amelynek bemutatásához ismételten a fülszövegből érdemes idézni: Olvashatunk az ateista halálra ítéltről, aki a kivégzése előtti estén megtérne ugyan, ámde nincs hova, a paptól ugyanis meglepetéssel értesül, hogy sajnos nincs szezon. Ilyenkor a legtöbb főbb hit már foglalt. Tekintettel az idő rövidségére, talán előjegyezhetik valamilyen hinduféleségre. Egy útlevélkép méretű fotóra lesz szükség hozzá, mondja az atya. Mit tehet erre az elítélt? Belátja: hiába minden. Egymagának kell a sorsával szembenéznie. Nincs Isten. Az élet céltalan. Minden múlandó.

Ilyen és ehhez hasonló gondolatok és okfejtések találhatók ebben a könyvben is. A két Allen-könyv magyarul a Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában jelent meg.