2024. július 17., szerda
ÚJ KÖNYVEK

Mons Kallentoft: Véres tél

Svédország eldugott vidékén, Linköping közelében, az erdőben egy ismeretlen férfi megcsonkított holttestét találják egy fára felakasztva. Malin Fors nyomozónő és munkatársai feladata az ügy felderítése. Mint kiderítik, egy, a társadalomból kivetett, magányos férfi az áldozat, aki minden hétvégén a helyi focicsapat meccsén a pálya szélén áll, és labdaszedőként igyekszik magát környezete részeként feltüntetni.

A nyomozás két irányba vezet, a személyes indíttatás, illetve bizonyos szekták furcsa szokásai irányába. A Véres tél című regényt eddig 23 nyelvre fordították le, a szerző elnyerte vele a svéd írószövetség elsőköteteseknek járó díját. Ez egy négyrészes sorozat első darabja, a folytatás a nyár folyamán jelenik meg magyar nyelven, a Libri Kiadó gondozásában.

LOTTE&SØREN HAMMER: ELVETEMÜLTEK

Egy iskola tornatermében hétfő reggelre öt férfi rituálisan elhelyezett holttestére bukkannak, a plafonra függesztve. Konrad Simonsen főfelügyelő és

csoportja igen gyorsan kiderítik, hogy a meggyilkolt személyek kivétel nélkül pedofilek voltak. Időközben azonban a kivégzést elkövető csoport videofelvételekkel és a média felhasználásával a saját oldalára állítja a közvéleményt. Ennek következtében a pedofilekkel szemben lincshangulat alakul ki, a lakosság pedig gyakorlatilag ellehetetleníti a rendőrségi nyomozást.

A regény fókuszában egy komoly dilemma áll: megengedhető-e az önbíráskodás akkor is, ha az áldozatok valóban nem voltak ártatlanok, sőt…

A regény az Animus kiadónál jelent meg. JEFFREY ARCHER: FÉLTVE ŐRZÖTT TITOK

A Majd az idő eldönti és az Apám bűne után ez Archer huszadik századot átívelő, ötrészesre tervezett regénysorozatának harmadik darabja, amely a második világháború utáni Angliában játszódik.

Miután a szegénysorsban, félárván felnőtt Harry Cliftonról kiderül, hogy valószínűleg legjobb barátjának, Giles Barringtonnak nemesi származású apja az ő apja is, kettejük között egy párharc alakul ki amiatt, hogy melyikük a vagyon és a cím törvényes örököse. A helyzetet komplikálja az is, hogy Harry szerelme és gyermekének anyja, Emma, Gilesnak a húga, tehát ő azért szurkol, hogy ne kapja meg a címet, és bebizonyosodjon, hogy nem apósa az apja, mert csak így veheti törvényesen feleségül Emmát.

A harmadik részben már egyetemista korúvá cseperedik Harry és Emma fia Sebastian, aki egy Rodin-szobor miatt halálos veszélybe keveredett.