2024. július 17., szerda

Dombosi történetek újratöltve

Irodalmi tábor és fesztivál lesz Kishegyesen

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre az irodalmi tábort és fesztivált magába foglaló, a Dombos Fest rendezvénysorozat keretében szerveződő Dombosi történetek – remix 2013. A július 10-étől 14-éig folyó programsor a kishegyesi valamikori Király kocsmában zajlik majd. Az irodalmi táborba még várják a jelentkezőket, a kulturális fesztivál eseményei pedig minden érdeklődő előtt ingyenesek és nyitottak. Bővebben a rendezvényről a szervezőt, Virág Gábort faggattuk.

– A nyolcvanadik életévébe lépő Híd folyóiratunk legifjabb nemzedékének tagjai, a Híd Körösök lesznek az irodalmi tábor és fesztivál házigazdái, partnereink pedig a Fiatal Írók Szövetsége, a József Attila Kör és a Szépírók Társasága. A Nemzeti Kulturális Alap, a Szekeres László Alapítvány és Kishegyes község önkormányzata által támogatott rendezvény programja az említett időszakban mindennap 10 órakor kezdődik. A 16 óráig szervezendő tábori foglalkozások, műhelymunkák után, 17 órától éjszakába nyúló irodalmi beszélgetések és koncertek, kiállítás-megnyitók, különböző zenei stílusú afterpartyk követik majd egymást. A tábori munka során a képzések négy műhelyen keresztül valósulnak meg. Az írói szemináriumot, a Kortárs irodalom másképp – Az érintés alakzatai elnevezésűt Csobánka Zsuzsa vezeti. A foglalkozások során drámapedagógiai módszerekkel, élménypedagógiával és művészetpedagógiával közelítik meg a kortárs irodalom azon szövegeit, melyek valamilyen módon a testre kérdeznek rá, vagy épp arról beszélnek. Azt, hogy többek között mit jelent a test és az emberi hús a mai kulturális diskurzusban, arra a Kortárs blockbuster – A hús mint művészet és termék elnevezésű képzésen keresik a válaszokat a táborlakók Sirbik Attila műhelyvezetővel. A Vers ellenforradalma című versíró szeminárium hallgatói Horváth Viktorral működnek majd együtt. Verset írnak, fordítanak, többek között áttekintik az antik, a középkori nyugati és magyar versszerkezetek történetét. Az irodalom retorikája nevű kritikai szeminárium-jelleget viselő műhelynek Szegő János lesz a vezetője. A táborlakók számára e műhelymunkákon való részvétel során is körvonalazódhat, mit mond magáról és magának a kortárs magyar irodalom. A táborba július 9-ig a dombos@dombosfest.org címen lehet jelentkezni. A tábor részvételi díja 50 euró. A Híd Kör tagjai és a Magyar Tanszék hallgatói számára a részvétel ingyenes. Szálláshelyet 5 euróért lehet még találni, sátorozni naponta 1 euróért lehet. Ezzel kapcsolatban a rackacor@gmail.com címen kaphatnak bővebb tájékoztatást az érdeklődők.

 Vállalsz-e az idén is táborszervezőként kerékpártúra-vezetést a rendezvény ideje alatt?

– Vezetést nem vállalok, de kerékpározni én is fogok. A túrának már hosszú évekre visszatekintő története van. A nyitónapon, július 10-én, szerdán 17 órakor szervezzük a Bajsa Hajsza Reloaded elnevezésű biciklitúránkat, amelyen nem csak táborlakók, külsősök is részt vehetnek. Az indulás a Király kocsmánál lesz, a bajsai kastélyhoz 18 óra körül érkezik a csapat. A résztvevők között egy kerékpárt is kisorsolunk. Az ottani helyszínen a jelzett időpontban nyílik meg a helybeli Štefan Preradović fiatal szobrászművész kiállítása, amit egy performance követ. Korábban is voltak a Dombos Festnek a környező településeken rendezvényei, ehhez a gyakorlathoz szeretnénk visszatérni. Hosszú távú terveink között van, hogy Bajsát komolyabban bekapcsoljuk a történésekbe. Szeretnénk nemcsak Kishegyest, hanem a környező településeket is lendületbe hozni erre a néhány napra – osztotta meg velünk a szervező.

Dombosi történetek – remix 2013

Július 10-e, szerda, Kishegyes:

17:00 Bajsa Hajsza Reloaded - biciklitúra

23:00 Esti zene: hendriqz/john nylon (szoba dj-s)

Július 11., csütörtök

17:00 Áfra János, Szőcs Petra - Fehér Dorottya

18:00 Győrffy László, Kozma Andrea - Sirbik Attila

19:00 Térey János - Berényi Emőke

20:30 Csaplár Vilmos – Csobánka Zsuzsa

01:00 After: Lábas Electric Orchestra

Július 12., péntek

17:00 Bicskei Gabriella – Bencsik Orsolya

18:00 Csobánka Zsuzsa: Majdnem Auschwitz – Gyantár Edit

19:00 JAK-füzetesek bemutatkozása: Farkas Arnold Levente, Fenyvesi Orsolya, Szil Ágnes - Orcsik Roland, Sági Varga Kinga, Sopotnik Zoltán

20:30 Schein Gábor – Faragó Kornélia

22:00 Vagány históriák

23:00 Sin Seekas

01:00 Secret Man

Július 13., szombat

16:30 Irodalmi Szemle

17:30 Ex Symposion

18:30 Korpa Tamás, Pál Dániel Levente - Berényi Emőke, Varga Betti

19:30 Csehy Zoltán

20:30 Cserna-Szabó András – Barlog Károly

21:00 Grendel Lajos – Patócs László

23:00 Oláh Gergely Máté fotókiállításának megnyitója. (Megnyitja: Czinki Ferenc (József Attila Kör) + Vetített képes felolvasás, beszélgetés)

24:00 KafkaBeat Szelektor – DJ-szet: swing-beat-balkán éjszakai kocsmazene 

Július 14., vasárnap

18:00 A Híd Kör lapszámbemutatója

Antalovics Péter, Barlog Károly, Benedek Miklós, Berényi Emőke, Bózsó Izabella, Brenner János, Dancsó Andrea, Fehér Dorottya, Fehér Viktor, Fekete I. Alfonz, Gyantár Edit, Kecskés Ildikó, Kelemen Emese, T. Kiss Tamás, Kocsis Árpád, Komáromi Dóra, Lábadi Dávid, Lenkes László, Lovra Éva, Magó Attila, MarkoČudić, Mikuska Judit, Oláh Tamás, Ördög Mónika, Patócs László, Rizsányi Attila, Sombart Dávid, Szalma Judit, Terék Anna, Tóth Alisa, Vékás Éva

19:00 Losoncz Alpár – Radics Viktória

20:00 'Sose felejtem azt a csinos zakót' (Cseh Tamás emlékkoncert -Barlog Károly)

After:after