2024. július 16., kedd

Ötvenéves a Kilátó

A Jelfolyam átvette a Kilátó-díjat

A Jelfolyam szerkesztőinek (képünkön Török Erna, Francišković Róbert, ifj. Rácz József) egy rögtönzött performansz keretében Kontra Ferenc adta át a Kilátó-díjat


A Magyar Szó legrégibb heti melléklete, a Kilátó 1961. december 3-án indult. Első szerkesztője Vukovics Géza volt. Hagyományosan elsősorban a vajdasági magyar irodalom és a térséghez kötődő szerzők műhelye.

Amikor tíz évvel ezelőtt átvettem a Kilátó szerkesztését, azt tartottam a legfontosabb szempontnak, hogy a hagyománytörő új törekvések folyamatosan helyet kapjanak, egymás mellé kerüljenek más művészetek alkotásaival. A Kilátó a Magyar Szó nagy példányszámú, hétvégi kiadásában jelenik meg, ezért fontos, hogy csak eredeti kéziratokat közöl, és nemcsak a vajdasági, hanem a többi régió és a világirodalom aktuális műveire is kitekint, több országból publikálnak itt rendszeresen, pl. az óbecsei származású Nagy Abonyi Melinda immár világhírű, A galambok felröppennek című regényéből a Kilátóban jelentek meg először részletek magyar nyelven.

Emellett útjára indult a Kilátó Könyvek sorozata, amelynek négy kötete látott eddig napvilágot.

Az irodalmi élet körforgásában fontos szerepet kap az aktualitás, a fiatal szerzők gyorsabban jutnak nyilvánossághoz, mint a hagyományos folyóiratok esetében. Tehát: az én fiókomban nem érik a vers vagy a novella. Mivel a Kilátó a napilap része, egy napilap gyorsaságával tud reagálni akár színikritikával vagy éppen szépirodalommal.

Az átfedések hatására ma már korszerűtlen volna klasszikus értelemben vett műfajokról beszélni egy irodalmi melléklet esetében, inkább az alkotók felkészültsége a meghatározó. Többen állandó szerzőnek számítanak. Közben az utóbbi évtizedben felnőttek új nemzedékek a Kilátó mellett, amelyek itt publikálták első kézirataikat, és mára ők is meghatározó egyéniségei lettek a mellékletnek és kultúránknak. Elsősorban ezért hoztuk létre a Kilátó-díjat, melyet az idén hatodszor ítéltünk oda.

Az idén a Jelfolyam multimediális folyóirat kapta a Kilátó-díjat, nagyon jó dolog, hogy csapat kapta, és hogy ez a szemünk előtt bontakozó folyamat, hogy jön egy másik formáció, és az újabb generáció biztosan megint valami mást jelent, világot tár elénk, ami jelzésértékű. Dinamikusabban zajlik már az irodalmi élet, nem úgy, mint régen, hogy van egy bebetonozott szerkesztőség, és ott kell kopogtatni. Nem úgy zajlik ez ma már, erre rá kell ébrednünk.

A bírálóbizottság (dr. Csányi Erzsébet irodalomtörténész, egyetemi tanár, Fekete J. József kritikus és Kontra Ferenc író, a Kilátó szerkesztője) 2011. december elsején megtartott értékelésén egyhangú döntéssel a Jelfolyam multimediális folyóiratnak ítélte a Kilátó-díjat a mellékletben nyújtott művészi teljesítményéért.