2024. július 18., csütörtök

Ne aludjuk át a múzeumi éjszakát!

Május 17-én 21 városban szerveznek éjjeli rendezvényeket a Múzeumok Éjszakáján - Pechán-kiállítás Verbászon

Valóságos kulturális kontaminációt ígérnek a múzeumok, galériák május 17-ére, a Múzeumok Éjszakájára. Az előkészületek javában zajlanak, a szervezők pedig azt javasolják: ajánlatos az effajta fertőzésnek minél jobban kitenni magunkat, mert bebizonyosodott, hogy pozitív vibrációkat, kellemes közérzetet, és fokozott érzelmeket vált ki. Új élményekre tehetünk szert, jól szórakozhatunk, miközben rég látott ismerősökkel találkozhatunk, és természetesen felfedezhetjük városunk, környezetünk intézményekbe zárt tartalmait is, melyek mellett évközben észrevétlenül elsétálunk. Csupán kényelmes ruházatra és lábbelire van szükség és némi zsebpénzre.

Immár ötödik éve lesz idén, hogy Szerbia csatlakozott a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvényhez, melyet Európa-szerte csaknem ötven országban szerveznek meg. Május 17-én lesz az az éjszaka, amikor a látogatók birtokukba vehetik a kultúrintézményeket. Miomir Kоrać köztársasági művelődésügyi segédminiszter szerint a rendezvény mindenképp hozzájárul a kultúra népszerűsítéséhez, így pénzben nem lehet kifejezni azt az értéket, amit hoz, amit jelenthet. Az országban idén immár 21 város mintegy 120 kultúrintézménye nyitja meg kapuit egy éjszakára, vagyis évről évre mind több város és intézmény csatlakozik ehhez a népszerűsítő akcióhoz, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy tavaly csupán kilenc városban történt meg az éjszaka, és akkor is mintegy 320 000-en éltek a lehetőséggel. Idén tehát már csak ezért is jóval több érdeklődőre lehet számítani. A múzeumok 18-tól éjjeli 2-ig várják a látogatókat Újvidéken, Pancsován, Nagybecskereken, Zomborban, Nagykikindán, Szabadkán, Verbászon, hogy csak a vajdasági városokat említsük.

A kultúra decentralizációját szolgáló rendezvény helyszínein a következő eseményeket jelentették be:

NAGYBECSKEREK - A fő esemény a Népmúzeumban várható, mely intézményt 2006-ban az ország legjobb múzeumává nyilvánították, méghozzá a látogatottság alapján: több mint 85 000 látogatója és 34 tematikus kiállítása volt egy év leforgása alatt. Májusban a Katonai és szolgálati egyenruhák a XIX. század végén és a XX. század elején című kiállítást láthatják az érdeklődők, melyet a Szerbiai Történelmi Múzeumból kölcsönöznek. A kiállítást a Múzeumok Éjszakáján is megtekinthető lesz, valójában május 7-én nyílik és június 5-éig tart nyitva. Ugyanakkor épp 17-én nyitják meg Mileva Šijaković gyűjtésében a XX. század eleji női aktok fotókiállítást. Éjfélkor klasszikus zenei koncert lesz, bemutatkozik a Tempera Barocca, később a barokk muzsikát művelő Trio együttes is, de az érdeklődők régészeti műhelytitkokba is betekinthetnek.

NAGYKIKINDA - A város szívében levő Népmúzeumban megtekinthető lesz a mokrini antropológiai kiállítás, továbbá a horror jegyében egy installáció Apokalipszis címen, valamint a Drakula és a vámpirizmus Szerbiában és Észak-Bánátban című kiállítás, de az éjszaka folyamán horrorfilmeket is vetítenek.

PANCSOVA - A Népmúzeumban, a Radomir Putnik utcai kiállítóteremben és a Modern Művészetek Galériájában tarka tartalmak várják az éjszakai látogatókat.

SZABADKA - Idén a szabadkai Városi Múzeum hatvanadik évfordulóját ünnepli, annak ellenére, hogy a muzeális tevékenység jóval korábban megkezdődött, valójában 1892-ig vezethető vissza. Ennek az évfordulónak jegyében a szabadkai közönség az idei múzeumi éjszakán megnézheti az intézmény jubileumi kiállítását, majd filmet láthat Ana Bešlić szobrászművészről, melyet Rajko Ljubič rendezett, továbbá Siflis Zoltán filmjét is megnézheti, mely a délvidéki kinematográfia jeles személyiségéről, Lifka Sándorról szól. Ezenfelül a szóban forgó éjszakán szakmai kalauzolásban részesítik a múzeum látogatóit.

ÚJVIDÉK - A tartományi székvárosban mintegy harminc múzeum és galéria nyitja meg kapuit 18 órakor. Koncertek, performance-ok, vetítések, műhelyek várják az érdeklődőket. Mindenkinek valamit mottóval az újvidékiek Vajdaság sokszínűségét és gazdagságát igyekeznek bemutatni ezen az éjszakán. A látogatók 200 dináros belépő ellenében például részt vehetnek őskori vacsorán, sétálhatnak a Péterváradi Vár Föld Alatti Katonai Galériájában, megélhetik a középkori vitézek harcát, virtuálisan utazhatnak a világ minden tájára, emléktárgyakat készíthetnek, stb. A fő események a Péterváradi Vár mellett a valamennyi vajdasági múzeum központi intézményében, a Vajdasági Múzeumban várhatóak (Duna utca 35-37.), ahol őskori vacsorát kínálnak rövidfilm és sör kíséretében, de Kecskemétről ideérkezik a magyar naiv festészetet bemutató vándorkiállítás is. A Vajdasági Kortárs Művészetek Múzeumában (Zsidó u. 21.) fiatal képzőművészek mutatkoznak be élőzene kíséretében, de a sztrip-, a fényképkiállítás sem marad el. Az újvidéki Városi Múzeum, melynek kötelékébe tartozik a péterváradi Föld Alatti Katonai Galéria is, különösen látványos műsort jelentett be: középkori játékokat vitézek harcával, azután egy XVIII. századbeli katona éjszakáját is a látogatók elé fogják varázsolni audiovizuális eszközökkel. Számos érdekesség mellett említsük még meg a Természetvédelmi Intézet (Munkás u. 20./a) kiállítótermét, ahol az érdeklődők közvetlenül megismerkedhetnek a preparálás folyamatával.

VERBÁSZ - A helybeli Művelődési Központ Múzeumi Gyűjteményét 1968-ban alapították, az első állandó kiállítás - mely régészeti, történelmi, művészettörténeti és etnológiai jellegű -, pedig épp tíz évvel ezelőtt készült el. Az idei Múzeumok Éjszakájára Pechán József-kiállítás megnyitását tervezik, a jelentős alkotó emléke előtti méltó tisztelgésként. A verbászi múzeumi gyűjtemény jó úton halad, hogy városi múzeummá nője ki magát, ugyanis nemrégiben épülethez jutottak, ahol előkészületben van az állandó kiállítás helyének kialakítása, ennek része a Pechán-hagyaték. Pechán József műveit restaurálják és konzerválják, csakúgy mint a gyűjtemény többi részét.

ZOMBOR - a város, és főleg a Városi Múzeum számára jelentős év az idei, hiszen 125 évvel ezelőtt alakult a Bács-Bodrog Vármegyei Történelmi Társulat, mely szorgalmazta a helybeli múzeum 1883-as megalapítását. Ennek jegyében idén több rendezvényt és attraktív kiállítást terveznek. Május 15-én nyitják meg Joan Miró grafikáinak kiállítását, melyet a Múzeumok Éjszakáján is megnézhetnek az érdeklődők, a belgrádi Cervantes Intézet jóvoltából.