2024. szeptember 3., kedd

A világutazó, az eszperantó és a bábszínház

Székely Tiborról születésének századik évfordulója alkalmából májusban rendezvénysorozattal emlékeznek meg Szabadkán

Szabadkához számos ismert személy kötődött, de talán Székely Tibor az egyetlen, akit világszerte ünnepelnek. A jubileum alkalmából már tavaly és az idén is szerte a világban rendezvények sora zajlott. Szabadkán május 18-án és az azt követő hétvégén emlékeznek meg róla. Đorđe Dragojlović , a rendezvénysorozat szervezőbizottságának elnöke személyesen ismerte a világutazót.

Őt kérdeztem a programról is:

– Ahogy közeledett ez a dátum, mindjobban törtük a fejünket, hogyan szervezzünk egy jubileumhoz méltó rendezvényt. Annál is inkább, mert Székely Tibor 1987-ben Szabadkán életműdíjat kapott, ami akkoriban díszpolgári címmel ért fel. Nehéz volt belevágni ebbe a feladatba, mert mint tudjuk, nem írt önéletrajzi művet, és nincsenek együtt az anyagok ahhoz, hogy valaki megírja. Mind a dokumentumai, mind a könyvei szétszóródtak a világban. Ez adta végül az ötletet, hogy szervezzünk egy nemzetközi kerekasztalt, amelyen az előadók nagy világutazónk életéről és munkásságáról beszélnek saját tapasztalatból vagy dokumentumok alapján. A többnapos rendezvényt májusra terveztük, habár Székely Tibor februárban született. Mint kiderült, jól tettük, mivel a rendkívüli hóhelyzet megnehezítette volna a dolgunkat. Nem amiatt hagytuk persze májusra, mert akkor szebb Szabadka, hanem mert május 18. a múzeumi világnap, Székely Tibor pedig négy évig volt a szabadkai Városi Múzeum igazgatója. Ezt egyeztettük az eszperantistákkal és az önkormányzattal, a rendezvény tehát Szabadka város támogatásával jön létre.

Milyen programok lesznek a rendezvényen?

– A kerekasztalon megközelítőleg harminc előadás lesz, és már huszonöten jelezték részvételüket, tizenkét országból. A közelebbi országok előadói személyesen is eljönnek, pénzhiány miatt viszont a távoli országok, például Argentína esetében segítségül hívjuk a technikát: elküldik az előadásukat, vagy Skype-on keresztül bonyolítjuk le. Úgy tervezzük, hogy mindent élőben közvetítünk az interneten is, így bárki bárhonnan hozzászólhat. Jövőre pedig mind az előadásokat, mind a véleményeket könyvben is megjelentetnénk, és így kezdünk hozzá az anyaggyűjtéshez. A jövőben a célunk magasabb szintű tanácskozásokat is tartani. Kísérőrendezvényként Székely Tibor egykori házára emléktáblát helyezünk, és lesz két kiállítást is, egyiket Mile Tasić, a szabadkai Városi Könyvtár munkatársa rendezi. Székely Tibor közreműködött a PIF-fel, azaz a Zágrábi Nemzetközi Bábszínházi Fesztivállal is, amelynek koncepciójában nagy szerep jutott az eszperantónak. Tibor nyitotta meg az elsőt. Vendéget hívtunk, aki erről beszél, így sort kerítünk egy bábkiállításra is, ami összeköt bennünket a Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivállal. A tervek szerint tehát pénteken nyílik az első kiállításunk, szombaton pedig a bábszínházas, mivel vasárnap már kezdődik a gyermekszínházi fesztivál. A Székely Tibor-jubileumra egy többnyelvű könyvet is kiadnánk, amelynek címe Székely Tibor aláírása lesz. A tervek szerint a szabadkai városháza dísztermében is tartanánk műsort, Horváth Emma rendezésében, amelyen fellépne a Pro Musica is eszperantó dalokkal.

Székely Tibor Gornja Orovicán, 1972

Hogyan került személyes ismeretségbe Székely Tiborral, milyennek ismerte meg?

– A hatvanas évek elején találkoztam vele első ízben, én is hallgattam az előadásait, és tőle hallottam először az eszperantóról. Tíz év múlva elkezdtem tanulni is, épp akkortájt, amikor Tibor Szabadkára költözött, így sokszor találkoztunk az eszperantó egyesületben. A kalandvágy mindig benne volt, soha nem maradt meg egy helyen, de a véletlenek is hozták, hogy világutazó lett belőle. Zsidó családból származott, és 1939-ben már jól látta, mi készül itt. Dél-Amerikába utazott, hogy újságíróként tudósítson Argentínából, de ez csak fedőtörténet volt, és egy három hónapos turisztikai vízummal ment ki. Utcai portréfestőként is dolgozott, de beindított egy folyóiratot, amelynek valószínűleg csak három száma jelent meg. Ehhez hasonló érdekességeket is hallhatunk majd az előadásokon.

Székely Tibor hagyatéka sem maradt egyben

– Szabadka ezt a hagyatékot is hagyta elmenni. Valamennyi van belőle Zágrábban és Zentán, a többi pedig szétszórva a világban.