2024. július 17., szerda

Szivárványszín ország

A KILÁTÓ UTAZÁSSOROZATA

Bruges, a középkori város, ahol az ember elvarázsolva érzi magát

Tímár Zsolt felvételei

Leuven – szemet gyönyörködtető

.

Télikabáttal táskánkban indultunk útnak. Akkor még nem tudtuk, hogy Belgium és Brüsszel időjárása tulajdonképpen negyedóránként változik, és az, hogy az interneten minden napra esőt jósolnak, csak felvidítja a napunkat és semmiképp sem elrontja. A télikabát aztán a tíznapos kirándulás során csak egyszer került elő, még ott az első napokban, aztán igyekeztünk „igazi” belgáknak tűnni, akik 8–10 fokos hőmérséklet idején már mezítláb, egy topánkában szaladgálnak az utcán.
Belgium színes. Szivárványszínű. Nincs is sehol annyi szivárvány, mint amennyi Brüsszelben, eső után. Zöld, hiszen annyi zöldfelületet és parkot, amennyi a fővárosban, de a kisebb településeken is van, sehol sem láttam azelőtt. Európa legzöldebb fővárosa, mondják. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy egyetlen pillanatra sem éreztem azt a nyomást, amelyet általában érzek, amikor nagyvárosban, egy ország fővárosában járok. Brüsszel csendes. Nem kell sokat menni ahhoz, hogy egy nyugodt oázisra bukkanjon az ember, ahol csicseregnek a madarak, napoznak az emberek, öltönyösök szendvicset uzsonnáznak, a többiek kocognak. Csend és nyugalom van. Aztán kilép az ember a park kapuján, és folytatódhat az élet, a nagybetűs európai, ahol szinte csak diplomatákkal találkozik az ember.
Belgium soknyelvű. Francia, holland, német, s legtöbb esetben angol is. A franciák csak a saját nyelvüket szeretik viszonthallani, a holland részen járók pedig kedvesebb kiszolgálásban részesülnek, amennyiben inkább az angol nyelvet használják. Úgy tűnik, ez a világ már csak így működik.
Belgium barna, vörös és sárga. A sörök és az épületek is ezekben a színekben pompáznak, a sajtokat még kékes penész díszíti. A frissítő nedű erős, ízes, az épületek pedig keskenyek és magasak. A sajtok lágyak, kemények, büdösek és finomak.
Brüsszelben több, mint száz különféle múzeum van: történeti, autós, művészeti, hadtörténeti, hangszer, fotókat bemutató, csak Belgium történetével foglalkozó, állandó és időszaki, hétről hétre változó kiállítások közül válogathat az ember. Egy élet nem elég mindehhez.
Brüsszel sokszínű. Fehér, sárga, fekete. Él benne mindenféle nép. Magyar és szerb, francia és holland, amerikai, marokkói, afgán. A legdrágább butikok és a legolcsóbb használtruha boltok hazája is egyben. Több ezer eurós csipkét, de öteurós inget is vehetünk magunknak. Sétálhatunk a diplomaták között, de lefordulhatunk olyan utcákba is, ahol a feketék csapatokba verődve tengetik idejüket az utcán.
Brüsszelben sok a bolhapiac, vasárnap a zöldség-gyümölcs piacon pedig egymást próbálják túlkiabálni az árusok. Olajbogyó, szárított paradicsom, ananász, marokkói ételek. Brüsszel színes, illatos, kiismerhető, megszerethető.
Belgium édes. Fehér és fekete. Csokis, pralinés. Tejszínhabos-epres gofris. De tengerillatú is. Kagylós, rákos, lepényhalas. És sült krumplis. Vannak olyan terek, ahol a sült krumplit megvásárolja az ember, s azt beviheti a kocsmákba. Ennek a lehetőségét külön jelzik a kocsmák bejáratánál.
Belgium és annak fővárosa gazdag. Kultúrájában, történelmében, építészetében, lakosságában, nyelvében. S akkor a gyönyörű, szecessziós Victor Horta épületeket még nem is említettem.
Belgiumba, Brüsszelbe visszatérni érdemes.
Belgium szeles...