2024. július 17., szerda

Ízelítő a legújabb magyar filmtermésből

Vajdaság 12 településén mintegy 2600-an vettek részt a Magyar Film Délvidéki Hete vetítésein

A legújabb magyar játékfilmekből, dokumentumfilmekből, animációs filmekből készült válogatással ismerteti meg a nézőket a Magyar Film Délvidéki Hete elnevezésű rendezvénysorozat, amelyet idén is május közepén rendeztek meg. Ez évben a magyarkanizsai Cinema Filmműhely operatív szervezésében 12 vajdasági magyar településre jutottak el azok a filmek, amelyeket Budapesten a Magyar Filmszemle közönsége láthatott elsőként. Ez már a 14. alkalom, hogy megszervezik ezt a rendezvényt Vajdaságban. Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas filmrendező, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális bizottságának elnöke az, aki – Bicskei Zoltán filmrendezővel egyetemben – a megálmodója, és – Vajdaság-szerte a sok segítőnek is köszönhetően – életben tartója ennyi éven át e rendezvénynek. Őt kérdeztük az idei tapasztalatokról.

Idén három egy Oscar-díjas és három Kossuth-díjas rendező, illetve operatőr alkotásait láthatta a közönség:

– Bicskei Zolival mindig a személyes ismeretségünket, kapcsolatainkat is igyekszünk felhasználni, hogy minél színvonalasabb, izgalmasabb filmválogatást hozzunk el a délvidéki közönségnek. A Magyar Filmszemle azon kevés nemzeti filmszemlék közé tartozik, amelyen játékfilmek, dokumentumfilmek, animációs alkotások, ismeretterjesztő filmek egyaránt szerepelnek. Másutt általában ezeket külön-külön filmes seregszemléken mutatják be. A Magyar Filmszemle e gazdag választékából igyekszünk minél változatosabb válogatást adni, ez csak egy szűk keresztmetszet, mégis bepillantást enged a legújabb magyar filmtermésbe. Egy jó rövidjátékfilm, animációs film vagy dokumentumfilm is ugyanolyan katartikus élményt tud nyújtani a nézőnek, mint egy nagyjátékfilm. Azt vallom, csak jó és rossz film létezik, műfaji besorolástól függetlenül – jegyezte meg elöljáróban Siflis Zoltán.

Szabó István Az ajtó című filmjével a magyar mozilátogató közönséggel egy időben találkozhatott a szabadkai és a magyarkanizsai közönség. Sajnos nem juthatott el az alkotás a többi helyszínre. Mint beszélgetőtársunk elmondta, ez a film nem DVD-n érkezett, hanem – a Bicskei Zoltánnal való ismeretségnek köszönhetően – Ragályi Elemér világhírű operatőr és a film producere, Hábermann Jenő a filmtekercseket hozta el. Két napot tudtak mindössze itt tölteni. Korábban a filmek 90 százaléka filmszalagon érkezett, ez komoly pluszköltségeket, bonyodalmakat – vám stb. – okozott. Idén már e kivételtől eltekintve DVD-n jutottak el az alkotások hozzánk, ez a szerencse, hisz nagyon szerény anyagi eszközökkel rendelkeztek a szervezők, pedig jócskán akadnak költségek a szóróanyagtól kezdve a vendégek szállásköltségeinek fedezéséig. A tartománytól kapott eszközöket az MNT pályázat útján ítélte oda a filmhét megszervezésére, és Magyarkanizsa község ezen felül még egy jelképes összeggel támogatta a rendezvény lebonyolítását.

A nézőszám a következőképp alakult:

– Van még lehetőség, hogyan tudjuk még jobbá, szervezettebbé tenni e filmhetet, már gondolkodunk azon, hogy jövőre milyen újításokat tudnánk bevezetni épp a szervezés terén.

Három helyszínen kellett belépődíjat fizetni a vetítésekre.

Mint Siflis fogalmazott: ott, ahol egy igényszintet kielégítő mozitermet vettek bérbe ez alkalomra, ott fizettettek a nézőkkel. Ahol viszont nem voltak adottak ezek a feltételek, mert volt, ahol a helyi közösség terme szolgált vetítési helyszínül – s nem kell külön ecsetelni olvasóinknak, hogy a mozik terén milyen a helyzet Vajdaságban –, ott nem kellett fizetni. Neki elsősorban szabadkai tapasztalatai vannak, e városban a közönség 60-70 százalékát a fiatalok és a középkorúak generációja alkotta, Magyarkanizsán például a diákok szervezetten nézték meg az animációs filmeket, amelyeket egyébként nemigen láthatnának.

Sz =