2024. július 17., szerda

Új könyvek

A Q-ügyosztály esetei

Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Carl Mørk kiváló nyomozó, ám az utolsó ügyét követően, amelynek során egyik kollégája életét vesztette, egy másik pedig mozgásképtelenül kórházba került, megváltozik. A betegszabadságról visszatérve összeférhetetlen lesz, munkatársaival kötözködik, ezért főnöke úgy dönt, elegánsan félreteszi. A rendőrség újonnan megalakított Q-ügyosztályának élére nevezik ki, amely régi, nagy port kavart, felderítetlen ügyekkel foglalkozik. Kisebb bökkenő, hogy irodáját a rendőrségi alagsorban helyezik el, segítője pedig egy szíriai bevándorló takarító.

Ilyen előzmények után szinte véletlenszerűen húzza ki a poros aktatömbből az egyik ügyet, amely egy néhány évvel korábban titokzatos körülmények között eltűnt politikushölggyel foglalkozik. A nő értelmi fogyatékos öccsével él, akivel összetűzésbe keveredik egy hétvégi kirándulás során egy komp fedélzetén, ekkor tűnik el. A nyomozó Assad hathatós segítségével kezdi el felgöngyölíteni az ügy szálait, és az eredmény is körvonalazódni kezd.

Jussi Adler-Olsen dán író, Koppenhágában született, apja pszichiáter volt, ezért a család különböző elmegyógyintézetek közelében élt. Ebből is merít műveiben. A Q-ügyosztály esetei sorozat világszerte sikeres, eddig 25 országban adták ki, Magyarországon az Animus Kiadónál jelentek meg.

FÁCÁNGYILKOSOK

Egy csoport fiatal az egyik dán elit iskola kollégiumában éli életét. Az ország leggazdagabb és legbefolyásosabb embereinek gyermekei azonban nem úgy szórakoznak, mint mások. Őket a kábítószer és az erőszak hozza lázba. Amikor brutálisan meggyilkolnak egy testvérpárt, egyikük magára vállalja a felelősséget. Ő börtönbe kerül, a többiek pedig élik tovább életüket, vagyonuknak és befolyásuknak köszönhetően kis játékaikat mindig van, aki eltussolja.

Ez a régi ügy kerül kissé titokzatos módon Mørk asztalára, akit először az egész nem érdekel, később azonban, amikor felsőbb utasítást is kap, hogy ne foglalkozzon vele, annál inkább munkába lendül, természetesen Assad segítségével. A Fácángyilkosok a Q-ügyosztályról szóló sorozat második kötete.

Håkan Nesser: A Borkmann-elv

Egy gazdag ingatlanvállalkozó és egy kábítószer-csempész holttestére bukkannak egy tengerparti kisvárosban. Miután a helyi hatóságok nem boldogulnak az üggyel, a nyugdíjazás előtt álló rendőrfőnök, akinek az utolsó ügyéről van szó, segítséget kér. A környéken nyaraló Van Veeteren felügyelő érkezik a helyszínre, ő segít felgöngyölíteni az ügyet, amellyel eljut addig a szintig, amit Borkmann-pontnak neveznek és amikor már nem kell több adat vagy bizonyíték, a logika segíthet.

Håkan Nesser: A gonosz arcai

A tanár hajnalban az átivott éjszaka után lakásában ébred. Legnagyobb megdöbbenésére a fürdőkádban saját felesége meggyilkolt holttestére lel. Semmire nem emlékszik, arra sem, hogy vajon ő követte-e el a gyilkosságot. A bizonyítékok ellene szólnak, elítélik, börtönbe kerül. Később visszatér az emlékezete, levelet ír, majd meggyilkolva találják.

A nyomozást levezető Van Veeteren felügyelő, aki kezdetektől kételkedett az elítélt férfi bűnösségében, elkezdi felderíteni a nő igencsak homályos múltját, ahol természetesen az indíték és az elkövető is ott bújik meg.