2024. július 17., szerda

Szigliget örök nyara

Szinte az egész magyar irodalom megfordult itt, többek között Kassák Lajos, Pilinszky János, Weöres Sándor, Déry Tibor, Örkény István és Füst Milán is. Hogy milyen hatással volt az írókra a kastély és annak környezete, arról naplóikban olvashatunk.

Az alkotóház arborétumra néző homlokzata (Fotó: Kontra Ferenc)

Bertha Bulcsu otthonosan mozgott a Balaton-felvidéken, így ír a látottakról: „A Balaton őse, az ősvíz elfoglalta a helyét. Azóta összébb húzódott, megszelídült, mélysége csökkent. Nem olyan vad, mint hajdan, de szelídségében szebbnek tűnik. Ősszel átveszi a felhőtlen égbolt színét. Ha az ember egy magaslatról nézi az eget s a vizet, nem is tudja egykönnyen eldönteni, hogy az ég mélykékjében tükröződik a víz, vagy a vízben az ég kékje. Kiegészítik egymást. A messzeségbe pillantva nem tudjuk, hol kezdődik az ég, és hol végződik a víz.”

Pátzay Pál Törülköző nő című térplasztikája

A több mint kilenchektáros kert legdélebbi csücskében, a Tapolca-patak közelében találhatók a legkorábban telepített kocsányos tölgyek, bükkök, nyárfák és platánok. A telepítés kompozíciójában az a különleges, hogy kerül mindenféle szimmetriát, sorba ültetést, tehát minden növény úgy helyezkedik el, mintha spontán, éppen ott hajtott volna ki, holott ha alaposabban szemügyre vesszük a kertet, nincs olyan részlete, ami ne lenne mégis megkomponálva, mintha minden szeglete kínálkozna, hogy megörökítsék, papírra vessék, lerajzolják vagy lefényképezzék. Ennek a kísértésnek nem is tud senki ellenállni, reggeli után mindenkinél fényképezőgép van, valamit mindenki meg akar örökíteni, amit csak ő látott, ahogyan ő látta, hogy hazavigyen valamit ebből a miliőből.

Kerti sétájáról ír naplójában Hubay Miklós: „Szigliget. Estefelé kisétáltam a kertbe. Egy sor vörösfenyő mögött feltárul a kert egyik legszebb része: hosszú rózsaágy, amelyet hátul egy vadszőlővel befuttatott pergola zár le. A rózsaágy egyik oldalát aljában kövekkel megerősített, enyhe lejtő szegélyezi, s fentebb egy sor fa, jórészt szelídgesztenye, mely éppen most virágzik. Ezzel párhuzamosan, a rózsaágy másik hosszanti oldalán, egy sor dús levendulabokor van, mondhatni: levendulasövény, emögött törpe barackfák, majd az erre lefelé lejtő völgy fölött, a park fái fölött, ellátni a Tapolca medencéjének túlsó felére, a távoli hegyekre.

Lépcsősor a filagóriához, sokan ezt a helyet választják szabadtéri alkotáshoz

A levendulabokrok sűrű zöldje-lilája egyenletesen zúg a virágain legelő méhek tömegétől. A méheket csak közelről látni, belevesznek a szárak rengetegébe. Néhány pillangó is szálldos a lila virágok fölött, szeszélyesen. A legtöbbje fehér pillangó, s néhány szép barna, köztük a mélytüzű Vanessa Atalanta. Örömmel fedezem fel őt, gyermekkoromból jól emlékszem rá. Pontosan olyan a mozaikmintája, mint akkor. Semmit se változott. Hányszor ujjamon maradt ez a puha barna és vöröses hímpor, a megfogdosott lepkeszárnyak pedig ijesztően áttetszőek lettek… És ekkor meglátom gyerekkorom csodáját: a fecskefarkú pillangót.”

Az idei szárazság sajnos igencsak megtépázta a fent említett rózsakertet, néhány más dísznövény is a nap áldozata lett. Úgy tűnik, a tűlevelűek a legszívósabbak. A múlt század elején az egyik legjelentősebb fenyőgyűjtemény jött létre az akkor már európai hírű arborétumban, több mit félezer fafajtát számoltak össze, ebből százhúsz körül volt a tűlevelűek száma Papp József 1967-ben végzett felmérése szerint. A kastély 1952 óta működik alkotóházként.

A híd egy kis szigetre visz, ahol az írók alkalmi felolvasásokat tartanak, vagy éppen a születésnapjukat ünneplik

„Szigliget hívei között is a leghívebbek közé tartozom. Létének első percétől fogva látogatom az íróházat, felkutattam a kert minden centijét, végiglaktam a kastély minden szobáját, ácsorogtam az Öregtorony shakespeare-i romjai között, húzattam fogat tapolcai fogorvossal, szaladgáltam pelék után a padláson, hallgattam Lukácsa bácsit, a mesemondó csőszt, akinek két szakálla volt: egy rövidebb, amely voltaképpen csak annyit jelzett, hogy viselője aránylag ritkán borotválkozik, és mögötte egy hosszabb, övig érő tokaszakálla, amely sárga-fehéren lengedezett a Majáliserdő remek tölgyfái alatt, útmutató zászló egy képtelen meseméhes felé. Nyújt Szigliget csöndet és társasjátékot, telet és nyarat, nyújtja mindenekfölött azt a (civilizált) természetet, amelyből sokunknak nem jutna már egy falat sem Szigliget nélkül, mert Szigliget gyönyörű, mert Szigliget kimeríthetetlen” – írta Nemes Nagy Ágnes.

A tágas erkélyek, teraszok mindig az írók találkozóhelyei voltak, hiszen a nap bármely szakában kitűnő és változatos rálátás nyílik a kertre, a felső szintről és a toronyból pedig a Balatonra. Mint Gergely Ágnes naplójában olvashatjuk, itt nem csak a szűkebb értelemben vett irodalomról cserélnek eszmét:

„Szigliget, 1966. Az Alkotóház terasza, sakktáblát rögzítő, kora őszi napsütés. Úgy vélem, másodmagammal heverészek a napon, a kockás kövek fölött. Társnőm – vegyészmérnök – valamilyen rossz házasságról, halállal végződő nemtelen kapcsolatról beszél. Ekkor váratlanul a következőket mondom:

– Megvetem azokat a nőket, akik férjük halála után ébrednek rá, kit veszítettek, s míg élt a férfi, nem voltak jók hozzá.

Nagy szavak. A terasz sarkából fölemelkedik egy harmadik nő, akit eladdig nem vettem észre.

– Kérlek – mondja –, bejönnél a szobámba néhány percre?

Meglepődöm. Bemegyek. Kölcsönösen bemutatkozunk.

– D. vagyok – mondja. Hellyel kínál. Kávéval kínál. Hallgatunk. D. megszólal.

– A teraszon, az előbb, kimondtad az én ítéletemet.”

Itt vendégeskedett Kertész Imre is: „Szigliget. Még mindig 19-e. Éjjel fél kettő. Konyak, idegcsillapító. Odakint nagy vihar. A távolban vörhenyesen fellobbanó víztükör. És végre a megtérés érzése, végre a felszabadulás, végre a terv: KELETKEZÉS – egy meg nem született regény szimfóniája (mint alcím). Beszélni, vallani, mesélni egy lélek felszabadulásának történetét, nem is: a kegyelem történetét akarom.”

A kert körül kellemes pihenőhelyeket alakítottak ki, az arborétumot belépőjeggyel a turisták is megtekinthetik

Nekem az volt legmaradandóbb élmény, hogy éppen azt a kulcsot adták a kezembe. A 17-es szoba az, amit mindenki megjegyez, itt található egy négyzet alakú bemélyedésben a Szent György-freskó, melyet Nagy László festett. Ennek a szobának egyébként is kivételes fekvése van, a jobb oldali szárny sarkán található, tehát rálátás nyílik belőle az arborétumra, ez a kerti homlokzat; az oldalsó ablakból pedig az a rózsalugas és lila akáccal befuttatott filagória látható, melyről Hubay Miklós is említést tesz. A felkelő nap sugarai pedig arra a falra esnek, ahol a sárkányos freskó van.

Végül idézzük a költőt, mit írt ebben a szobában: „Szigliget, szociográfikusan. Olvastam az ÉS-t. Gyenge. A Berzsenyi-oldal érdekelt. El nem készült versemet ide szántam. 11 óra: egy fiatal őrült festő gyufát kér, viszek neki egy marékkal, rendetlen ruháira dobom. Asszonyok, lányok ingesen, kombinésan, teljesen homályos. Szembe velem egy hegyoldal, három kazal, házak, színesek, süt a nap.”