2024. július 17., szerda

A sárkány megsemmisült

Emlékét viszont fotók, festmények, grafikák őrzik – Az idei, 32. Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor kiállítása a Lukijan Mušicki Képtárban

Nem tudom, a Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor több mint harminc éve alatt megszámolta-e valaki, hány festmény, fotó, szobor, grafika, kerámia, nemeztárgy… készült. Kötve hiszem, hogy lenne ilyen, talán még egykori tulajdonosa, megálmodója és következetes szolgája, Hevér János sem talált annyi időt, hogy egy ilyen összegzést elvégezzen. Tény azonban, hogy a TAKT körül a fiatal nemzedék tobzódik az utóbbi időben, akik ugyanolyan rátartisággal térnek vissza a festői helyszínre, a Temerin, de még inkább Szőreg alatti Hevér-tanyára, mint az egykori, úgymond öreg TAKT-osok. Ez utóbbiak történetét épp két évvel ezelőtt Péter László székelykevei származású, Magyarországon élő egykori oszlopos tag elevenítette fel, és adta át az utókornak könyv formájában.

Azóta azonban két év telt el, s az érkező nemzedék mindinkább megkapaszkodik a TAKT gyökereiben, csakúgy az egyre inkább izmosodó Lukijan Mušicki Képtárban, mely évről évre bemutatkozási lehetőséget ad a fiataloknak. Épp így ősszel, az első sárguló falevelekkel nyitják általában a nyári alkotótáborban készült munkákból válogatott kiállítást, ami a leghűbb bizonyítéka a fiatalok alkotókedvének és -képességeinek.

A szombaton este nyílt tárlatot Mirnics Gyula nyitotta meg, az érdeklődők pedig a következő két héten át az idei, 32. táborban részt vevő kb. 40 alkotó csaknem 60 munkájával ismerkedhetnek meg. Utcai Dávid táborvezető szerint az idei kiállítás színvonalasabb volt a korábbi évieknél, érdekessége pedig mindenképp azok az alternatív alkotások, melyek fizikailag már megsemmisültek, ám fotók sokasága őrzi emléküket. Mint ismeretes, az idei tábor vezérfonala a sárkány volt, s a témára készített közös, hatalmas méretű, 6×9 méteres munka emlékét valóban csak a fényképek őrzik. A fotókon kívül a július 24-től augusztus 3-áig tartó táborban különféle technikában készült festmények, grafikák, szobrok is készültek természetesen, melyekkel most találkozhat a nagyközönség először.