2024. szeptember 28., szombat

Bemutatták Király Ella könyvét Zentán

A tizennyolc éves zentai lány regényét a nyáron adták ki Magyarországon

Király Ella könyvbemutatóján csütörtökön este zsúfolásig megtelt a Zentai Alkotóház. Az igazság tüze című fantasyregényt a Könyv Guru adta ki 2024 júniusában Budapesten. A 18 éves zentai lány a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium képzőművészeti szakának tanulója, és első regénye már megtalálható a magyarországi könyvesboltok polcain.

A könyvbemutatón a szerzővel Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója beszélgetett, valamint alkalmi műsort adtak a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulói.

A szerző elmondta, hogy általános iskola hetedik osztályában kezdett el többet olvasni, amikor bevezették a karantént. Hozzátette, hogy nyolcadikos korában, amikor az utolsó magyar nyelv és irodalom dolgozatát írta, fogalmazódott meg benne, hogy író szeretne lenni.

– Az elején nem jött az ötlet, pedig próbáltam 3-4 könyvet is megírni. Később, amikor az egyszerűbb ifjúsági regényről a disztópiára és a fantasyvilágra váltottam át, rögtön könnyebben ment az írás. Azt mondják, ezeket a legnehezebb megírni, én mégis ezt választottam első könyvemnek, úgyhogy kemény fába vágtam a fejszém. Az igazság tüzét 2021 októberében kezdtem el írni, és még abban az évben be is fejeztem. A szüleim és a közvetlen környezetem is jól fogadta, hogy belevágtam az írásba, igaz, ők először azt hitték, hogy számomra ez csak hobbi lesz. Miután közöltem velük, hogy szeretném kiadni, és már utána is néztem a kiadóknak, akkor tudatosult bennük, hogy komolyan gondolom. Közöltem a szüleimmel, hogy mennyibe kerülne megjelentetni a könyvet, akkor kicsit elcsodálkoztak, de mondtam nekik, hogy én állom a költségeket. Azért vártunk 18 éves koromig, hogy összeszedjem a szükséges pénzt és nagykorú legyek, így jogilag is az én nevemen van a könyv. Maga a történet fantasy, kitalált világban játszódik az egész, a főszereplője pedig Zoé, a tündér. Ez a lány egy kis faluban él egyedül, majd Wirdinbe, a fővárosba hívják, hogy a királyt szolgálja gárdistaként, és ekkor sorsa váratlan fordulatot vesz – mesélte a szerző.

A borítót a szerző tervei és elképzelései alapján készítették el (Gergely Árpád felvétele)

A borítót a szerző tervei és elképzelései alapján készítették el (Gergely Árpád felvétele)

Király Ella rámutatott arra, hogy Magyarországon sokkal több fiatal olvas, és értelemszerűen nagyobb a magyar célközönség is, ezért adta ott ki a könyvét.

– Az anyaországban több könyvesboltban is megvásárolható már, és online is elérhető. Itthon egyelőre nálam lehet megvenni, de tervben van itt is a terjesztése. Hihetetlen érzés, hogy kiadták a könyvem, és hogy az emberek bármikor megvásárolhatják. A történet folytatását már megírtam, de egyelőre még a gépemen pihen. Amint a kiadó felkér, rögtön kiadjuk a folytatást is. Úgy gondolom, hogy erre leghamarabb a jövő nyáron kerülhet sor. Egyelőre még ismeretlen író vagyok, de szeretnék támogatókat találni és reklámozni magam – fogalmazott Király Ella.

Nyitókép: A könyvet 2021-ben mindössze három hónap alatt írta meg a szerző (Gergely Árpád felvétele)