2024. október 28., hétfő

Akik tettek a közösségünkért

Farkas Zsuzsa Délvidéki fényes percek című kötetét mutatták be a szabadkai SZLA-ban

A Szekeres László Alapítvány klubhelyiségében csütörtök este mutatták be, Farkas Zsuzsa Délvidéki fényes percek című kötetét, amely a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg. A Magyar Életfa-díjas nyelvművelő, szerkesztő, újságíró, lektor legújabb könyve a vajdasági magyar élet kiemelkedő mozzanataiba nyújt betekintést különböző interjúkon, megemlékezéseken, riportokon, karcolatokon és jegyzeteken keresztül. Farkas Zsuzsa ismert és kevésbé ismert emberek történeteit vázolja fel olvasóinak, a közösség egészére reflektálva tárja elénk, kik vagyunk és hova tartozunk. A szerzővel a kötet létrejöttének körülményeiről, Brenner J. János Bazsalikom-díjas szerkesztő beszélgetett:

– Nem magamról szerettem volna hírt adni, hanem azokról a nagyszerű emberekről, akik nekünk fényt tartottak fel, utat mutattak, és akik lobogva tudnak élni. Szerintem az ilyen emberek közelében jó lenni. Közösséget tudnak teremteni, hagyományokat védelmeznek, és azt vallják, hogy a mi hazánk az anyanyelvünkben van. Ha nem is élhetünk egy országban, de egy kultúrában igen. Ez a könyv tulajdonképpen a folytatása az eddigi munkámnak. Ígéretet tettem Bányai Jánosnak és Gerold Lászlónak, hogy nem hagyom abba a valamikori riportjaim, publicisztikai írásaim összegyűjtését, és legalább még egy kötetet készítek. Annak idején Fehér Kálmán vett rá, és Dévavári Zoltán is támogatott, hogy gyűjtsem össze az interjúimat, írásaimat, majd pedig adjam ki ezeket kötet formájában. Így készült el az első könyvem a Mindent a városért, amit nagy meglepetésemre Magyarországon óriási tiszteletben részesítettek, és felkerült a Magyar Elektronikus Könyvtárba – hallottuk Farkas Zsuzsától.

Az interjús kötetek sorát az Arcok gyertyafényben és a Délvidéki fényes percek követték. Megfogalmazódik a kérdés, hogy a címekbe véletlenül került-e be a fény szó:

– Nekem tegnap tűnt fel. A fény tág fogalomkört takar. A fény gyönyörűséges, a sötétség ellentéte, nélküle nincs élet. És akik szerepelnek ebben a könyvben, róluk is a fény juthat eszünkbe. Lobogva élő embereket szeretek magam körül tudni, akik nemcsak papolnak, hanem tesznek is a közösségért – mondta Farkas Zsuzsa.

80 éves a Magyar Szó, Magyar Szó Online kiadás

Nyitókép: Brenner J. János és Farkas Zsuzsa a könyvbemutatón (Lukács Melinda felvétele)