2024. július 28., vasárnap

Befejeződött a firenzei árvízben megrongálódott Giorgio Vasari-festmény helyreállítása

Éveken át tartó restaurálás után bemutatták a nagyközönségnek pénteken Giorgio Vasari olasz reneszánsz művész Az utolsó vacsora című festményét, amely még az 1966-os firenzei árvízben rongálódott meg, ám csaknem ötven évet kellett várni ahhoz, hogy megkezdődhessen a helyreállítása.

Az 1511 és 1574 között élt Vasari híres festménye másfél napig állt hat méter mély vízben és sárban, amikor az Arno folyó - a város többi részével együtt - elöntötte a firenzei Santa Croce templom képtárát.

A 6,6 méterszer 2,6 méteres képről már-már lemondtak a szakemberek: megszárították ugyan, de a hatvanas évek restaurálási technikája nem volt elegendő a mű megmentéséhez. A képet ezért évtizedeken át, súlyosan megrongálódott állapotban őrizték a technológia fejlődésére várva.

A világhírű Opificio delle Pietre Dure (OPD) firenzei laboratórium 2006-ban már eléggé fejlettnek ítélte meg a restaurálási technikákat ahhoz, hogy hozzálásson a kép helyreállításához. Két évnyi tanulmányozást követően aztán egy 13 tagú szakértői csapat megkezdte a munkálatokat.

"Kezdetben mindenki azt mondta, hogy lehetetlen helyreállítani" - mondta Marco Ciatti, az OPD vezetője, aki szerint valóban hosszú küzdelem volt, de meghozta a gyümölcsét.

Vasari egy apácazárda számára készítette a képet. Mivel a nővérek nem érintkeztek férfiakkal, a kép pedig hatalmas méretű volt, ezért a művész öt fatáblára festette meg az alkotást a műhelyében. A darabokat könnyedén elszállították, majd újra összeilleszttették a zárdában. A kép azt a bibliai jelenetet örökíti meg, amikor Jézus Krisztus az utolsó vacsoráját fogyasztja el apostolaival.

Az 1966-os firenzei árvíz otthonokat, templomokat, boltokat, könyvtárakat árasztott el, műtárgyak és ritka könyvek ezreit temette be iszappal, és nagyjából 100 ember halálát okozta. A természeti katasztrófát követően önkéntesek érkeztek Firenzébe, hogy kimentsék a műtárgyakat, amelyek közül több ezernek talán örökre nyoma veszett.

Vasari helyreállított alkotását az árvíz 50. évfordulója alkalmából rendezett megemlékező ünnepség részeként mutatták be Firenzében.