2024. július 28., vasárnap

Több mint ötmillió euróért keltek el Rembrandt Bugatti bronzszobrai

Több mint ötmillió euróért  kelt el Rembrandt Bugatti (1884-1916) 13 bronzszobra a Chritie's aukciósház keddi párizsi árverésén, a műalkotások többségét Alain Delon színész gyűjteményéből adták el.

Az aukción 17 Bugatti-szobrot kínálta eladásra, 13 vevő talált gazdára, tíz a Delon-gyűjteményből.

A legmagasabb összeget, 962 ezer eurót egy 1906-ban készült, hógolyóval játszó párducot ábrázoló szoborért kínáltak, amely nem a francia színész gyűjteményét gazdagította.

A Delon-gyűjteményből szintén egy állatszobor, az 1913-ban készült, leopárdokat ábrázoló alkotás kelt el a legmagasabb, 902 ezer euró áron, egy fiatal lányt ábrázoló szoborért 872 ezer eurót fizettek.

A Bugatti-árverés összbevétele 5,22 millió eurót tett ki.

A Christie's aukciósház közlése szerint a francia filmcsillag mindig is csodálta Bugatti munkáit, az olasz művész tragikus sorsa mélyen megérintette. Bugatti az első világháború borzalmainak hatására 1916-ban, 32 évesen öngyilkos lett. Ettore Bugatti autótervező testvére elsősorban állatszobrairól ismert.

A 81 éves filmsztár festményeket, drága borokat, órákat és Ferrariját is értékesítette már árverésen. Egy interjújában azt mondta, inkább pénzt hagy négy gyermekére, mint egyéb vagyontárgyakat.