2024. július 16., kedd

Proeictum Balcanicum

Maurits Ferenc (Dávid Csilla felvétele)

Maurits Ferenc (Dávid Csilla felvétele)

Maurits Ferenc festő-, grafikusművésznek és költőnek az 1965-től 2015-ig terjedő alkotói munkásságának keresztmetszetét bemutató Proeictum Balcanicum elnevezésű kiállítása nyílt meg kedden este a Vajdasági Múzeumban.

– Nehéz volt a dolgom, mert nagyon nehezen tudtam választani a több ezer rajzból. Az elmúlt 30 év munkáiból többek között itt szerepelnek a Boszniai rajzok. A Párizsi napló szintén egy nehéz időszakot idéz, 1991 őszén jártam Párizsban, amikor Vukovar ostroma zajlott. Nem mondhatom, hogy van kedvenc saját művem, hiszen ha lenne, akkor abbahagynám az alkotást, ám mivel nem vagyok megelégedve, ezért tovább dolgozom. Kedvenc csak a sportban van, de a művészetben nincs – állapította meg Maurits Ferenc.

Dr. Ózer Ágnes, a Vajdasági Múzeum igazgatója elmondta, hogy amikor a kiállítás gondolata megszületett, még nem tudták, hogy a gyakorlati megvalósulás egy ilyen kerek évfordulóra esik. Nagyon régóta ismerem Maurits Ferencet, akinek a művei mellbevágóak, és azt gondoltam, hogy jó ötlet kiállítani azokat a Vajdasági Múzeumban. Fontosnak tartom, hogy ebben a múzeumban a vajdasági művészek is helyet kapjanak, mondta dr. Ózer.

A kiállítás egy hónapig megtekinthető.