2024. július 29., hétfő

Kötődés az éghez és a földhöz

Ég és föld címmel nyílt meg szerdán a palicsi könyvtárban Török István kiállítása, amelyet Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács művelődési tanácsosa méltatott. Mint elmondta, az éghez és a földhöz való viszonyulásunk örök emberi, legyen szó filozófiai, vallási, vagy művészi megközelítésről, és ezt a kötődést emelte ki Török István is az alkotásaival:

– A festő a képein csakis a lényegre összpontosít, az égre és a földre. Ami közte van, annak most nincs jelentősége. Lecsupaszított tájképek ezek, minden lényegtelen elemet kigyomlált, csak az eget és a földet hagyta meg. A kettő belső kommunikációját fürkészi, mint tették előtte a művészetben sokan – hangsúlyozta a művelődési tanácsos.

A kiállítást Grgo Kujundžić, a palicsi helyi közösség tanácselnöke nyitotta meg. Ünnepi beszédében a föld iránti szeretetet hangsúlyozta, amit a képek is sugallnak. Arra világított rá, hogy a föld mindenkinek mást jelent: kinek kemény, kinek puha, a művészeket megihleti, aki otthonának tekinti, annak pedig kedves. Török István kiállítása május végéig látogatható.