2024. szeptember 1., vasárnap

A kék végtelenség bűvöletében

A Szabadkai Városi Múzeum szervezésében a szabadkai Emléktárgybolt képtárában nyílt meg ifj. Novák Mihály szabadkai fényképész kiállítása Régi technikák bűvöletében – fák és utak címmel

Ifj. Novák Mihály kiállítása a szakmabeliek érdeklődését is felkeltette, az emléktárgyboltban Szabadka kiemelkedő fotósai is szép számmal voltak jelen, így egyfajta fotóstalálkozóra is sor került. Az egybegyűlteket Ninkov Kovacsev Olga művészettörténész üdvözölte, mint mondta, a szabadkai Emléktárgybolt képtárában már több helybeli fotós is bemutatkozhatott, ez a hagyomány pedig ifj. Novák Mihály kiállításával folytatódik. A kiállítás témája Szabadkához és környékéhez köthető, hiszen észak-bácskai fákat és utakat jelenít meg a régi eljárással készült fényképek varázslatában. A képekről Torok Melinda és Sagmeister Peity Laura festőművészek szóltak. Torok Melinda egyebek között arra buzdította az érdeklődőket, hogy saját élményeiket fedezzék fel a képekben:

– Novák Mihály képei mintha kódolva lennének, a nézőre bízza a megfejtés élményét, amely után bárki megtalálhatja, miért jelentősek számára. Ehhez hozzásegíthetnek a motívumok, amelyek közül némelyek ismétlődnek, így ezeket mélyebb szimbolikával lehet összekötni – mondta Torok Melinda, majd szólt a cianotípia, más nevén kéknyomat vagy kék kép, valamint az argenotípia eljárásokról is, amellyel ifj. Novák Mihály készíti képeit. A fényképekkel kapcsolatban Sagmeister Peity Laura is megosztotta gondoltait, majd megnyitotta a kiállítást:

– Alkímia ez, a fény megzabolázása, az anyagok átalakítása és képpé való előhívása. A kép megjelenése a papíron egy olyan pillanat, amely minden esetben bűvöletbe ejt. A bácskai utak és fák a maguk magányosságával, a síkság miatt meghatározó megjelenésükkel szinte jelekké formálódnak, de a technikák sajátos puhaságot adva nekik elmélyülnek, érzékivé válnak. Szemlélője kiválaszthatja saját útját. Utazhatunk e bácskai tájon a kék végtelenségbe, ahol megszűnnek a hétköznapi gondjaink, kitágulnak lelkünk határai – hallottuk a festőművésznőtől.