2024. szeptember 1., vasárnap

„A valóságnál kevesebb, az emléknél több”

Pénteken este nyílt meg a Szabadkai Városi Múzeumban az „Életem legyen a Krisztus” című Antunovich János püspök és kalocsai nagyprépost születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállítás, amely a Kalocsai Érseki Kincstár, az Ivan Antunović Kulturális-, Történeti- és Lelkiségi Katolikus Intézet, valamint a Szabadkai Városi Múzeum szervezésében jött létre.

A kiállítás szerzője Lakatos Adél, a Kalocsai Érseki Kincstár gyűjteménykezelője. Az egybegyűlteket Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója üdvözölte:

– Fontos számunkra ez a jubileum, mert kevés múzeum foglalkozik egyháztörténettel, kevés szerbiai múzeumban restaurálják az egyházi értékeket. Papp Korhecz Zsuzsannának köszönhetően intézményünk minden évben szervez egyházi témájú, nagyszabású tárlatot. Általában vándorkiállításról van szó, mint ez esetben is – mondta Hulló István.

A továbbiakban Antunovich János életéről msgr. Stjepan Beretić, az Ivan Antunović Kulturális-, Történeti- és Lelkiségi Katolikus Intézet igazgatója beszélt, majd pedig a kiállítást dr. Bábel Balázs kalocsai-kecskeméti érsek nyitotta meg:

– Antunovich János életében az apostoli elhivatottságot értékelem leginkább, amivel népét lelki pásztori szempontból felemelte és evangelizálta. Prédikációs könyveket írt, ingyenesen osztogatta, ezzel pedig Krisztus két parancsolata valósult meg egyszerre. A kiállítással valamit visszaadunk a régi korból, a valóságnál kevesebb, az emléknél több. Valahol a kettő között van – hallottuk egyebek között dr. Bábel Balázstól, aki a múlt emlékeinek és az anyanyelv megőrzésének fontosságára is felhívta a figyelmet.