2024. július 20., szombat

Megkésett sorok

Petz Marika emlékére

Életének 83-ik esztendejében elhunyt első hivatásos magyar színházunk egyik kimagasló, meghatározó egyénisége, a zenés műfajok emlékezetes primadonnája, Petz Marika. Mint egykori kollégája, kissé elkésve, az iránta érzett tisztelet, nagyrabecsülés szándékával szeretnék róla megemlékezni.

A középfokú zeneiskola elvégzése után, az ötvenes évek legelején került a szabadkai Népszínház Magyar Társulatához. Már első színpadi fellépését siker koronázta. Schubert Három a kislány című operettjében Médy alakját formálta meg ellenállhatatlan bájjal, kedvességgel. Nemcsak a kritikusok, a közönség is felfigyelt a tehetséges fiatal színésznőre. Következtek a szebbnél szebb színpadi feladatok, s Petz Marika, akit a közönség nagyon hamar a szívébe fogadott, nem okozott csalódást.

Ezt bizonyította Kacsoh Pongrác János vitéz felújított daljátékában Iluska alakjának sikeres megszemélyesítése, aztán Huszka Jenő Gül Babájában Leila szerepének megható tolmácsolása. A Gül Baba két szereplőjének, Versegi Józsefnek és Petz Marikának köszönve emlékezetes maradt mindazok számára, akik látták az előadást!

Még néhány operettet mindenképpen meg kellene említenem, már ami Petz Marikát illeti. Így például Strauss Denevérjének Adéljaként, Ábrahám Pál Hawaii rózsájának Bessyjeként, Kálmán Imre Montmartre-i ibolya című operettjének Violettájaként bizonyította tehetségét, a zenés műfaj iránti elkötelezettségét.

Természetesen még számos operettben, zenés vígjátékban látta, láthatta a közönség, és persze nem egy prózai előadásban is sikeresen szerepelt.

Tíz esztendő után Petz Marika elköszönt Szabadkától, annak hűséges közönségétől, és az ország fővárosban, Belgrádban folytatta állandóan felfelé ívelő pályafutását. A főváros rangos operatársulatában, mert oda szerződött, nem volt könnyű megkapaszkodnia, nem volt könnyű az állandó „megmérettetésben” talpon maradnia. Az állandó önképzés, a kemény, kitartó munka és a hihetetlen akarás volt az, ami nagyon rövid idő alatt a hazai operasztárok közé emelte.

Petz Marika nemcsak a fővárosban, Belgrádban, hanem az akkori Jugoszlávia operaszínpadain is szívesen látott vendég volt. Szerették, ünnepelték! A díjak, elismerések sem kerülték el.

Az Újvidéki Rádió őrzi azokat az operett- és operarészleteket, amelyeket Petz Marika énekelt szalagra és amelyek eddig is és a jövőben is tisztelettel őrzik Petz Marika emlékét.