2024. július 20., szombat
AZ ERSTE IFJÚ DÍVÁK NYERTESE

Sőregi Anna közönségdíjas

A zentai származású Sőregi Anna, a Bajkó zenekar énekese lett a közönséggyőztes, Tara Khozein énekművész pedig szakmai különdíjat kapott az Erste Bank és a Magyar Zene Háza fiatal tehetségeket támogató programjában, amit a remek Dívák & Ikonok kiállításhoz kapcsolódóan hirdettek meg.

Július 14-én éjfélig lehetett szavazni az első Erste Ifjú Dívára, a hat jelöltet olyan fiatal énekesnők közül választották ki, akik már szerepeltek a Zene Háza programjaiban, és olyan út előtt állhatnak, ami méltó a Dívák & Ikonok tárlaton szereplő előadókhoz. Az online szavazáson közel háromezren voksoltak.

A szavazatok alapján a Zene Házában tartandó önálló koncert lehetőségét, és az Erste Bank által felajánlott egymillió forintos pénzjutalmat Sőregi Anna nyerte. A Bajkó zenekar énekese a vajdasági Zentáról származik, ide kötődnek első meghatározó emlékei a népzenéről. Később a Zeneakadémia népi ének-népzeneelmélet szakán diplomázott tanárként és előadóművészként, a Fölszállott a páva tévés népzenei vetélkedő 2018. és 2019. évadának is a döntőse volt, 2021-ben Junior Príma díjat kapott, 2022-ben pedig megjelent első szólólemeze Széki versek címmel. Jelenleg másodéves doktorandusz hallgató az ELTE magyar és összehasonlító folklorisztika szakán.

A Zene Háza szakmai különdíjast is választott, Tara Khozein énekművészt, aki szintén felléphet ugyanazon az estén a Zene Házán. Tara Khozein sokféle műfajban alkot, előadóként elsősorban az improvizáció, a klasszikus éneklés, a kísérleti technikák ötvözése és a fizikai színház érdekli, ezenkívül több színházi produkció zenei vezetője. Fontos számára az új utak keresése és a zenei ismeretterjesztés. Leginkább alkalmi formációkkal játszik, így izgalmas lesz, hogy erre a koncertre milyen zenésztársakkal érkezik.

(Forrás: https://recorder.blog.hu)

Nyitókép: kultura.hu/Fonó Budai Zeneház