2024. július 16., kedd

Részeg tárgyalás és Manipulációk

A Vajdasági Hivatásos Színházak 66. Fesztiválját április 11. és 17. között Zomborban rendezik meg

Az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban sajtótájékoztató keretében tegnap Ivana Kukolj Solarov, a fesztivál igazgatója, valamint Döbrei Dénes, a fesztivál szelektora közölte a fontosabb tudnivalókat.
– Harmincegy előadást néztem meg az idén, amelyekből több csupán koprodukciós partner segítségével tudott létrejönni. Amikor megnéztem az utolsó előadást, akkor leültem, és mintegy három éjszakán át gondolkoztam, hogy mi kerüljön be ebbe a programba. Voltak olyan előadások, amelyeket bizonyos értelemben egy közösség hozott létre, azaz nem megírt szöveggel dolgoztak, a Revolucija – Otkazana! is egy ilyen alkotás. Egyes előadások önmaguk kifejezésére használták a drámai szöveget, gondolok itt például a Julius Caesarra. Voltak olyan előadások, amelyek követték a megírt dráma vonulatát, míg mások könnyedebb, zenés, szórakoztató jelleggel születtek meg – nyilatkozta Döbrei.
A fesztivál szelektora szerint a felsorolt kategóriákban nagyon magas színvonalú előadások valósultak meg a vajdasági színház jelenlegi helyzete ellenére.

– Ma a kulisszák mögött nem a művészetről beszélgetnek a színészek, hanem a fennmaradásról, a pénzügyi problémákról, a kifáradásról és arról, hogy meddig lehet ezt az egészet tovább csinálni. Az a hat előadás, amely bekerült a 66. fesztivál programjába, minőségében közel áll egymáshoz, és mindegyikben van valamilyen önkereső állapot és a környezetünk vizsgálata. Egyesek közvetlenebben, szinte már arrogánsan csinálják ezt, mások pedig kicsit rejtettebb, költőibb módon foglalkoznak ezzel a dologgal. Hét gyerekelőadást néztem, mivel egy év alatt csupán ennyi született. Ez nagyon kevés, és azt jelenti, hogy nem foglalkozunk a jövő generációjával, a gyermekeinkkel. A gyerekszínház valahol a második helyre van rakva, nem sokan foglalkoznak vele, emiatt nem csupán a gyerekszínházakat vonom felelősségre, hanem azokat a szülőket is, akik nem kérik, hogy legyen több előadás. A gyerekszínházak nehezen tudnak fennmaradni és új előadásokat létrehozni – fejtette ki Döbrei Dénes.


 A Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljának programja:

Bertold Brecht Egy fő az egy fő drámáját Anđelka Nikolić rendezésében a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház adja elő. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Manipulációk című előadását Bojan Jablenovec rendezte. Kaća Čelan Heimatbuch című drámáját a Zombori Népszínház játssza Gorčin Stojanović rendezésében. William Shakespeare Julius Caesar című drámáját Kokan Mladenović rendezte és a Zombori Népszínház adja elő. A Revolucija-otkazana című előadást Saša Asentić a saját koncepciója alapján rendezte és az újvidéki Szerb Nemzeti Színház játssza. Bernard-Marie Koltés Részeg tárgyalás című művét Lénárd Róbert rendezésében az Újvidéki Színház adja elő.
 A Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljának gyerekprogramja:

Urbán Gyula Kék Péter című előadását Emilija Mrdaković rendezte és a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház bábszínháza adja elő. Lázár Ervin-Markó Róbert A kislány aki mindenkit szeretett című előadását Tengely Gábor rendezte és a Szabadkai Gyermekszínház játssza. Pierre Gripari Egy pár cipő című darabját Todor Valov rendezte és Szabadkai Gyermekszínház adja elő. A Szépség és a szörnyeteg című előadást a Miloš Jagodić rendezte és az újvidéki Ifjúsági Színház játssza. Az Aladdin című előadást Nataša Militić rendezte és az Újvidéki Új Színház adja elő.