2024. július 16., kedd

Egyedülálló együttműködés

Az Újvidéki Színház az idén 7 alkalommal vendégszerepel Temerinben

Megállapodást írt alá az Újvidéki Színház a Temerini Művelődési Központtal az idei repertoár ottani bemutatásáról csütörtökön Újvidéken.

A szerződés öt évre szól, a megállapodás alapját pedig a havi rendszerességű fellépések jelentik. Gyakorlatilag az egész repertoárt bemutatja a színház.

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója elmondta, a tavalyi évben megfogalmazott megállapodás folytatásáról van szó, amelyet a színház a Temerini Művelődési Központtal kötött meg öt évre.

Ez egy közös érdek, amelyet a temerini művelődési házzal megfogalmaztunk. Az Újvidéki Színház állandóan keresi a lehetőséget hatósugarának bővítésére, amely az én igazgatói programom részét is képezte. Úgy gondoljuk, hogy olyan térségek felé kell terjeszkedni a színháznak, ahol nagyobb számú magyar él tömbben, ide pedig Temerin és Nagybecskerek is beletartozik. Mint ismeretes, a nagybecskereki Toša Jovanović Színházzal is van egy hasonló szerződésünk. Tehát az Újvidéki Színháznak érdeke, hogy szélesítse bázisközönségét, a temerini közönség pedig egy megbízható, minőségi auditórium. A művelődési ház érdeke pedig az, hogy minél több magas szintű művészeti programot fogalmazzon meg. Egyébként egy egyedülálló dolog ez a fajta együttműködés, amelyet színházunk folytat partnereivel – nyilatkozta Venczel, aki megjegyezte, ezek a megállapodások nem csak pusztán a fellépésekről szólnak.

Bármikor a potenciális partnerekkel tárgyalunk, legyen szó a temerini központról vagy más színházakról, gyermektársulatokról, akkor mindig felajánlom a szélesebb körű együttműködés lehetőségét, hiszen olyan művészeink is vannak, akik járatosak a drámapedagógiában, komoly tapasztalattal rendelkeznek az gyermek- és ifjúsági színjátszás területén – fejezte be az igazgató.

Dragan Tomić, a Temerini Művelődési Központ igazgatója lapunknak a megállapodás részleteiről beszélt.

Egy szerződéscsatolmányról van szó, amelyre a tavaly megkötött, ötéves együttműködési megállapodásunk szolgál alapként. Ezekben a csatolmányokban gyakorlatilag az adott évi repertoárról egyeztetünk. Tavaly például öt előadást mutattunk így be Temerinben, ebben az évben pedig hetet. A pontos időpontokat is meghatároztuk, hogy időben tudjuk értesíteni a polgárokat az előadásokról. Az első fellépés április harmadikán lesz, az érdeklődők elsőként a Piaf-menet című előadást tekinthetik meg ingyenesen. Úgy gondolom, hogy közös feladatunk, hogy a temerini közönséget még közelebb hozzuk a színházhoz, a színjátszás világához. Remélem, hogy nemcsak öt évre szól ez az együttműködés, hanem több évtizedes lesz majd – nyilatkozta Tomić.