2024. július 17., szerda

Mi minden lesz majd az új színházépületben?

A szabadkai Népszínház építésének a folytatásához a meglevő betonváz méreteit kell felhasználni

A szabadkai Népszínház új építési terve szerint, mivel csökkenteni kellett az építkezés költségeit, a Népszínház felújítási terveinek módosítására alakult bizottság olyan javaslatot terjesztett a szabadkai Városi Tanács elé, amely szerint a Népszínház nem rendelkezik majd kamarateremmel, a kamaraterem műszaki felszerelése ugyanis jelentősen több kiadással járna a munkálatok során. Az épület alacsonyabb lesz, vagyis a korábban tervezett legmagasabb része 28 méter helyett 22,43 méter magas lesz, ami azt jelenti, hogy a már meglévő épületet nem bontják le, a kivitelezőnek pedig az eddig felépített méretekkel kell számolnia.

– A bizottság alapvető célja az volt, hogy csökkentsük az építkezéshez szükséges kiadásokat, illetve azt sokkal racionálisabbá tegyük. Vagyis olyan irányvonalakat fogalmaztunk meg a jövőben a tervezők felé, amely szerint olyan megoldásokat kell találniuk, amelyek az épület adaptációja során nem haladják meg a 10 millió eurót. Vagyis már most olyan ésszerű térkihasználtságot irányoztunk elő, amely racionálisabb költségeket is von maga után. Az egyik ilyen változtatás, hogy az eddigi 3 terem helyett két termet tervezünk. Vagyis az építkezés során a kis kamaratermet nem fogjuk színpadi technikával és más elemmel felszerelni, mivel ez merőben megemelte volna a beruházási költségeket – magyarázta Jasmin Šečić, a Népszínház építési bizottságának tagja.

– A bizottság olyan záradékot is hozott, miszerint az épületet a meglévő méreteiben kell beépíteni, vagyis ennél már nem lehet magasabb. Mindezek a változtatások megközelítőleg 33 százalékos kiadáscsökkentést jelentenek majd az építkezés során – mondta.

Jasmin Šečićtől megtudtuk, hogy az épület kihasználtsága, valamint annak fenntarthatósága érdekében, az épület régi, védett részében kommerciális tartalmakat is előirányoztak. Felhívta a figyelmet, hogy ezek a kommerciális tartalmak csak olyanok lehetnek, amelyek beleillenek a színházi miliőbe, és a kultúrát szolgálják.

– A kommerciális tartalmakkal a színház épületének fenntartási költségei is csökkenhetnek, ezek a tartalmaknak összhangban kell lenniük a színházi tartalmakkal, vagyis például könyvtárt, művelődési központot képzelünk el ide. A kommerciális tartalmakról közvitán fogunk dönteni. Ami fontos, hogy az épület egyharmadának kommerciális tartalomnak kell lennie – mutatott rá Šečić.

Újságírói kérdésre, hogy ezek szerint első lépésben a város a kommerciális tartalmaknak, kávézónak építi ki a színházat, Jasmin Šečić rámutatott, bár a régi, védett részben irányoztak elő kommerciális célú tartalmakat, aminek a munkálatai már folynak, a bizottság éppen úgy fogalmazta meg a javaslatát, hogy kávézó ne kapjon helyet ebben az épületben.

Miután a képviselő-testület is elfogadja a bizottság javaslatát, hozzákezdenek a Népszínház új részének áttervezéséhez, a régi védett részen pedig a korábban kidolgozott tervek alapján folyik a munka.