2024. július 17., szerda

Mé’ piros a gólya csőre?

37. nyári turnéjára készül a Tanyaszínház

Visszatekintve az elmúlt évre elmondhatjuk, hogy egy sikeres nyarat zárt a Tanyaszínház. Nagypál Gábor rendezésében az izgalmas próbafolyamat után egy igen fogyasztható és szórakoztató előadással újra körbetraktoroztuk Vajdaságot. A betervezett 22 előadást maradéktalanul megtartottuk mintegy 15 ezer néző előtt. Az Ilija prófétát még egyszer felújítjuk: meghívást kapott ugyanis a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljára – hallottuk Magyar Attilától, a Tanyaszínház vezetőjétől.

Milyen előadást láthatunk az idén a Tanyaszínházban?

– Az idei nyárra a Pajzán históriák című előadással rukkolunk elő a vajdasági magyar közönségnek, mely Burány Béla néprajzkutató-szociográfus Mé’ piros a gólya csőre? című népmesegyűjteményének szabad adaptációja lesz Lénárd Róbert rendezésében.

A mesék témája ugyan obszcén, nyelve azonban a szellemes népi beszéd nyelve, amely kötöttségek nélkül, nyíltan kommunikál a szexualitás kérdéseiről. Ez az előadás a szó legnemesebb értelmében lesz népszínházi: eredőjét a népben találja meg, majd a színházi tapasztalaton átszűrve alapanyagát visszajuttatja a nép köreibe – oda, ahonnan érkezett.

A Tanyaszínház kavillói házán történnek-e munkálatok ebben az évben?

– A művésztelep megépülése sajnos nem olyan ütemben halad, ahogy terveztük, ezért idén csak a Topolyai Önkormányzat segítségével a Tanyaszínház udvarát fogjuk élvezhetőbbé lakhatóbbá „varázsolni”.

Idén merre utazik a vándorszínház és kik a támogatók?

– Idén 24 előadást tervezünk. Az útirány még nem állt össze, de mint ahogyan az elmúlt években is, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával igyekezni fogunk minél nagyobb utat bejárni és minél több előadást eljuttatni a kisebb vagy szórványban lévő településekre.

Mint ahogy minden évben, idén is pályázati pénzekből finanszírozzuk ki az előadás elkészítését és a vajdasági nyári turnét. Jó és megnyugtató hír a Tanyaszínház számára, hogy a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően már megvan a produkció fő támogatója: a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkársága.

Én mindig is hittem az ésszerű összefogás erejében, és ebből kifolyólag meg merem ígérni, hogy lesz 37. nyári turnéja a Tanyaszínháznak és a mindennapi munka mellé, ha csak egy estére is, de boldogságot lopunk be a falusi emberek lelkébe.