2024. július 16., kedd
ZOMBOR

XXIII. Színházi Maraton

A szokásostól eltérően nem három napig, hanem egy egész héten át tart a színházi fesztivál. Hivatalosan vasárnap, június 14-én este nyolc órakor nyitja meg Tanja Bošković színművésznő, fél órával előtte pedig tárlat nyílik Vojislav Voja Kilibarda színházi fotóiból.

Színház a filmen, film a színházban – a Népszínház standja stílszerűen a filmes Bosnyák Ernő szobra előtt

Színház a filmen, film a színházban – a Népszínház standja stílszerűen a filmes Bosnyák Ernő szobra előtt

A szemle voltaképpen már vasárnap délben megkezdődik a belgrádi Boško Buha színház gyermekelőadásával.

– Korábban három nap és három éjszaka zajlottak az előadások, a mostani június 21-én zárul. A közönség mintegy 20 előadást tekinthet meg a zombori Népszínház válogatásában. Itt lesznek a régióban működő kollégáink, így Koperból, Póláról, Nova Goricából, Szarajevóból, Zágrábból, Nagykikindáról, Újvidékről, Belgrádból, Újvidékről. Az idei Maraton mottója: Színház a filmen, film a színházban, vagyis olyan előadásokat válogattunk, amelyek vagy filmforgatókönyv alapján készültek, vagy amelyeket drámaszöveg alapján megfilmesítettek – nyilatkozta Mihajlo Nestorović, a zombori színház igazgatója. – Az idén számos gyermekdarab is repertoárra kerül, mert meg szeretnénk mutatni, hogyan is néznek ki azok a nagyprodukciók, amelyeket csupán a gyermekdarabokra szakosodott színházak képesek kivitelezni. Alternatív, megújító, vagyis a hagyományos színjátszástól eltérő előadások, performanszok is bekerültek a válogatásba, amelyek talán meglepőek lesznek a közönség számára, de mindenképpen fontos állomásai a színművészetnek – harangozta be az igazgató.

A zárórendezvény meglepetés: Dušan Jović és Milivoj Mlađenović szövegéből készült Huszonhárom a huszonnégyben című darab ősbemutatója Jović rendezésében. Jović egyébként a zombori társulat színésze, Mlađenović a színház igazgatója volt korábban. A darabban a társulat jelenlegi tagjai mellett korábbi színészei is szerepet kaptak. Ez lesz a zombori Népszínház 2014/2015-ös idényének hetedik bemutatója. Az előadás a zárónap éjfélén kezdődik, majd a színházigazgató a szokáshoz híven kihirdeti az idény színésznőjét és színészét. Idéntől egy újonnan alapított díjat is átadnak, amelyet a színfalak mögött dolgozók valamelyike nyerhet el.

A rendezvényt a színházhoz tartozó térségen rockkoncertek kísérik, június 19-én a Kabaré elnevezésű szabadtéri színházi térségen a Bajaga i instruktori együttes föllépése színesíti 23 órai kezdéssel, a zárónap éjszakáján pedig a belgrádi Makao együttes muzsikál.

A lassan negyedszázados hagyománnyal rendelkező zombori fesztivál nagyon népszerű az oda meghívott társulatok között, mert miként mondják, itt nincsenek díjak és helyezések, nincs izgalom és stressz, nem a zsűrinek, hanem a közönségnek kell játszani. A közönség ezt pedig telt házakkal köszöni meg.

Az idei Maratonra, miként a korábbiakra, bérletet, illetve előadásra szóló belépőt lehet váltani. Újdonság, hogy ha valaki két előadásra vesz belépőt, választhat egy harmadikat, amit ingyen tekinthet meg.