2024. október 5., szombat

A japán Médeia színre lépése

Szombaton este Magyarkanizsán a Művészetek Háza kisszínpadán tartották meg a Médeia című előadás ősbemutatóját, melynek érdekessége, hogy az antik témájú drámát a japán nó színház szabályai szerint vitte színpadra az első alkalommal rendezői szerepet magára vállaló Cseh Dávid budapesti dramaturg. Az előadás három szereplője, név szerint Kiss Anikó, Tóth Laura és Léphaft Ágnes a gyilkosságokat elkövető Médeia belső vívódásait mutatták be.

Az előadás első felében a középkori japán nó színház formáit követve ismerjük meg a történet főhősét, Médeiát, aki túl van szörnyű tettén, történetét egy helybeli öregember elbeszéléséből ismerjük meg, amelyet egy arra járó utazónak mond el. Az előadás második felében pedig már a japán jelmezekből kivetkőzve egy szimbolikusabb síkra kalauzolja a nézőt az előadás, amely már a modern alternatív mozgásszínház elemeivel operál.

A darab szövegét is a rendező, Cseh Dávid állította össze Euripidész és Seneca sorainak felhasználásával, az előadás próbafolyamata pedig a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhelyben zajlott. Az ősbemutató sikere után az előadás másutt, a többi között Budapesten is bemutatják majd.