2024. július 16., kedd

Az álmok és a vágyak szférája

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója elmondta, hogy a költségvetés lefaragásának milyen következményei lesznek a színház életében

Legkevesebb 15 százalékkal lefaragják azoknak a művelődési intézményeknek a költségvetését, amelyeknek alapítója Újvidék város. Az Újvidéki Színház, a Szerb Nemzeti Színház, a Városi Múzeum, a Művelődési Központ is kénytelen lesz csökkenteni kiadásainak összegét, ezt pedig a kínálatuk sínyli meg.
– A városi költségvetés eszközeiből gazdálkodó színházak költségvetésének tervezésekor van egy történelmileg berögződött nehézség. Gyakorlatilag minden színháznak az évadja két költségvetési évet jelent. A költségvetést szabályozó törvény miatt az évad második felével, azaz január és június között műsorra tűzött produkciókkal kapcsolatban egyik színházvezető sem tud teljes bizonyossággal tervezni, mivel az a következő költségvetési évhez tartozik. A törvény betűje szerint a mindenkori igazgatónak az évad első felében nem is lenne szabad tárgyalásokba bocsátkoznia az évad második felében fellépő vendégművészekkel. Azzal viszont mindenki tisztában van, hogy egy január eleji produkció megvalósításáról nem lehet december végén tárgyalni az alkotókkal – mondta Venczel Valentin.
Az Újvidéki Színházban az eltervezett repertoárból már bemutatták a Karnebált Sorin Militaru rendezésében, a Guppit Hernyák György rendezésében, szombaton lesz a Mezei Kinga által rendezett Piaf-menet bemutatója, valamint a január 19-én mutatják be a Táborosi Margaréta rendezésében készülő Kis herceget.
– Egy csomó kiadás közbeszerzési eljárás útján biztosított, a közbeszerzési tárgyalásokba viszont addig nem lehet belebocsátkozni, amíg nincs jóváhagyott költségvetés. Amikor a színház meghirdet egy évadot, akkor a januártól júniusig terjedő időszak képletesen szólva az álmok és a vágyak szférája, mivel a színházak nem rendelkeznek a következő naptári év költségvetésével. Ebben az évben is ez történt – magyarázta az igazgató.
– Nem csupán az Újvidéki Színházban, hanem az egyéb a városi költségvetés eszközeiből gazdálkodó kulturális intézményekben is nagy a megértés az ország pénzügyi helyzetét illetően. Önmagában nézve a 15 százalékos csökkentés nem is lenne olyan nagy, amennyiben a 15 százalék nem vonatkozna csak a produkciós költségekre. Ez azt jelenti, hogy az új előadások színpadra állításának költségeit is 15 százalékkal csökkenteni kell. Noha a fenntartási kiadásokból nem faragnak le, viszont az alapvető tevékenységünk anyagi körülményei rosszabbodnak. Ezzel egyidejűleg az európai színvonalon levő alkotói tiszteletdíjak is csökkenek – részletezte Venczel.

– Felmerült a kérdés, hogy minden produkció kiadásaiból lefaragjuk a 15 százalékot, vagy egy nagyobb költségvetésű előadástól megválunk. Nem akartuk, hogy az összes előadás minősége elszenvedje a takarékosság következményeit, ezért úgy döntöttünk, hogy az Állatfarm kimarad a repertoárból. Így a tervezett hat bemutató helyett öt lesz. A várható városi költségvetés-kiigazításnak köszönhetően március közepén valószínűleg kapunk egy kisebb összeget, és abból egy kisebb kiadású produkciót tető alá tudunk hozni. Ebben az irányban már történnek az egyeztetések a Vajdasági Drámaművészek Szövetségével – mondta az igazgató.

– Valóban hír, hogy 15 százalékkal csökkent a művelődési intézmények költségvetése, de az is hír, hogy Újvidék város bekerült az Európa kulturális fővárosa 2021 címéért folytatott verseny legszűkebb körébe. Az szintén hír, hogy a közszférában dolgozók fizetését jövőre csökkenteni akarják 12-13 százalékkal – mutatott rá Venczel Valentin.