2024. július 20., szombat
Újvidéki Színház

Átadták a drámaíró verseny és az évad díjait

Ladik Kataliné a legjobb szerzőnek járó díj a drámaíró versenyen (Fotó: Dávid Csilla)

Ladik Kataliné a legjobb szerzőnek járó díj a drámaíró versenyen (Fotó: Dávid Csilla)

Szövegíróként Ladik Katalin, rendezőként pedig Sorin Militaru nyerte meg az Újvidéki Színházban megtartott ez évi XV. Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt. A szerzők közül a zsűri Bozsik Péter alkotásának ítélte oda a második helyet, Gobby Fehér Gyula szövege lett a harmadik. Ami a rendezőket illeti, Radoslav Milenkovićé lett a második, Gemza Péteré pedig a harmadik hely. Négy színész kapott elismerést a versenyen produkált kiemelkedő játékáért: Elor Emina, Banka Lívia, Kőrösi István és Pongó Gábor.

A hagyományoknak megfelelően, kiosztották a 2014-2015-ös évad díjait is. Banka Lívia lett a legjobb női főszereplő, Mészáros Árpád vehette át a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat. Crnkovity Gabrielláé lett a legjobb a női mellékszereplőnek, Magyar Attiláé pedig a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerés. Az évad kulisszadíját Lovas Csilla ügyelőnek ítélték oda. A legérdekesebb bakiért járó Piercing-díj tulajdonosa Giricz Attila.

Szerda reggel 9 órakor Ladik Katalin, Bozsik Péter és Gobby Fehér Gyula szerzők az Újvidéki Színház igazgatójának irodájában a hagyományoknak megfelelően egy fekete kellékkalapból kihúzták az aznapi Magyar Szó címei közül az idei, XV. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny szövegeinek címét. Ezt követően a szerzők egész nap írták szövegeiket. A drámák megszületése után szerda este 7-kor újabb sorsolás útján eldőlt, hogy a rendezők melyik írónak a művét viszik színpadra.

A húzást követően így nézett ki a csütörtök esti program:

I. előadás, nagyterem

Ladik Katalin: Ébredés Wrocławban

Rendező: Radoslav Milenković

II. előadás, kisterem

Gobby Fehér Gyula: Ébredés Wrocławban

Rendező: Sorin Militaru

III. előadás, nagyterem

Bozsik Péter: Műhiba, avagy Jelenés a Kór Házában

Rendező: Gemza Péter

A színház csillagai - az idén ők vehettek át kitüntetéseket (Fotó: Dávid Csilla)

A színház csillagai - az idén ők vehettek át kitüntetéseket (Fotó: Dávid Csilla)

A darabokat három ország három rendezője (Sorin Militaru Romániából, Gemza Péter Magyarországról és a hazai Radoslav Milenković) helyezte színpadra az Újvidéki Színház, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a szabadkai Gyermekszínház és az Újvidéki Művészeti Akadémia közreműködésével.

Csütörtök este 7 órai kezdettel a három dráma megtekintése után a Tömöry Péter, Miklós Melánia, Kiss Csaba összetételű zsűri véleményezte és díjazta a műveket, majd kihirdették a tavalyi évad legjobb színésze, színésznője, valamint a legjobb női mellékszereplője és férfi mellékszereplője címet.

Amint arról lapunkból is értesülhettek az olvasók, a jubileumi tizenötödik drámaíró verseny tavaly szeptemberben anyagiak szűkében meghiúsult, és az Újvidéki Színház negyvenkettedik születésnapi ünnepségének és a Magyar Kultúra Napja programsorozatnak kereteibe tolódott át. A városi támogatás megcsappanása miatt a rendezvény nem jöhetett volna létre a Magyar Nemzeti Tanács támogatása nélkül.