2024. szeptember 3., kedd

Örkénytől a Gangnam style-ig

Nyílt órát tartott a Kálló Béla vezette színjátszócsoport, a szabadkai Raktár ifjúsági klubban
A színházműhely tagjai a nyílt órán

Improvizálásokat, szöveges és szöveg nélküli jeleneteket, különböző nyelveket sejtető, halandzsául előadott történeteket, páros és csoportos játékokat, valamint novellákból írt dramatizációkat láthattunk többek között a Danilo Kiš Alapítvány magyar nyelvű színjátszócsoportjának nyílt óráján, amelyet a Raktár ifjúsági klubban tartottak. A műsor gerince Örkény-novellára épült, de előkerült Radnóti, sőt a Gangnam style is. A csoport osztályvezető tanára, Kálló Béla színművész, a nyílt óra után számolt be lapunknak a csoport létrejöttének körülményeiről:

– Szabadkán korábban is létezett színitanoda, először a Népkörben, majd a Kosztolányi Dezső Színházban, végül pedig a Népszínházban. Utána egy űr keletkezett, amikor pedig tavaly a KMV-n zsűriztem, ismét felmerült a színitanoda témája. Elgondolkodtam, és arra jutottam, hogy valóban jó lenne folytatni. Kapóra jött, hogy a Danilo Kiš Alapítvány több műhelyt is beindított, amelyek között a színjátszás is helyet kapott. Miután tavaly júniusban megtartottuk a felvételit, az új tanévtől két csoport indult. A szerb nyelvűt Vladimir Grbić, a szabadkai Népszínház szerb társulatának színésze vezeti, míg a magyar nyelvűnek én lettem az osztályvezetője – elevenítette fel az indulás pillanatait.

A csapatot tizenketten alkotják: Búbos Dávid, Fülöp Tímea, Gombás Anikó, Huszka Lilla, Kiss Izabella, Kovács Bence, Kovács Tamás, Lányi Nicolette, Orlovity Sztaniszlava, Pece Réka, Szarka Ákos és Turuc Roxána. Ők az elmúlt időszakban heti két összejövetel alkalmával ismerkedtek a színjátszás fortélyaival. Kálló Bélától azt is megtudhattuk, hogy a diákoknak legalább a fele színiakadémián szándékozik továbbtanulni, többségük Újvidéken, de olyan is akad, aki Budapesten.

Arról is szólt továbbá, hogy a csapatot egy másik tanár is erősíti:

– Időközben csatlakozott hozzánk Raffai Ágnes színésznő, aki egykor a tanítványom volt, még az első általam vezetett színitanodában. Mivel a főiskola után visszatért Szabadkára, így arról is beszélgettünk, hogy minden bizonnyal jól tudnánk együttműködni. Ami tehát a színitanodát illeti, Raffai Ágnest teljes mértékben a partneremnek tekintem – állítja.

Mint megtudtuk, a színjátszó műhely tervei között szerepel egy évzáró előadás, amelynek darabját Lénárd Róbert írja meg Janne Teller dán írónő ifjúsági regényéből. Az előadás címe a Semmi lesz.

– A darab épp tizenkét szereplőre szól majd, ahányan vagyunk. A regény érdekessége, hogy előbb Dániában tiltották be, majd egész Európában, egy idő után viszont házi olvasmány lett. Magyarországon érdekes módon a Budapesti Bábszínházban mutatták be, egy egészen újszerű szemlélettel, a vajdasági ősbemutatóját pedig mi tartjuk meg – mondta.