2024. szeptember 3., kedd

Rovarinvázió a Népkörben

A szabadkai MMK Fabula Rasa Színjátszó Grundja nagy sikerrel mutatta be új előadását, Tasnádi István Rovarok című musicaljét

Kedden este, a szabadkai Népkör MMK Kosztolányi Dezső Termének nézőterén savanyú füst terjengett, a székek között pedig szétdobált újságpapírok hevertek. Aki oda belépett – márpedig sokan tették ezt, hiszen telt ház volt – azonnal egy szeméttelepen érezhette magát. Ott játszódott le a történetünk, amelyet Tasnádi István írt, és Ralbovszki Csaba, valamint Greguss Zalán állították színpadra. Az előadásban a Fabula Rasa Színjátszó Grund tagjai léptek fel. Jelmezüket Pesitz Mónika tervezte, Szilágyi Nándor a díszletet, utóbbihoz Leonid Pilipović páratlan alkotásaival járult hozzá. A koreográfiát Lackó Bálint készítette, a dalokat pedig Nemes Nagy Anita taníttatta be a diákokkal. A hanggal és fénnyel Palatinusz László törődött.

A Rovarok történetének főhőse a Tiszavirág, aki párkeresési gondokkal küzd, mivel csak egy napig él. Vérszívók sietnek hozzá, mindenáron azon vannak, hogy segítsenek neki. Közben különféle rovarokkal találkoznak, például a bérgyilkos Temetőbogárral, a maffiafőnök Don-Góval, Tetűvel és Tetűnével, Parazitával és Hernyóval, valamint Mutánssal, a vérszomjas csodabogárral. A sikeres bemutató utáni megható pillanatokban Ralbovszki Csabát kérdeztem az előadás létrejöttéről és a szereplőkről:

– Nem kell elfeledni, hogy ők még diákok, ennélfogva nem rendelkeznek akkora rutinnal, mint a hivatásos színészek. Amikor két hónappal ezelőtt kijelöltük a bemutató dátumát, rémület ült ki az arcukra, mivel túl korainak tartották. Ekkor megmagyaráztam nekik, hogy a színészeknek kell egy cél. Két héttel ezelőtt is még bizonytalanok voltak, egyeseknél mélypontot tapasztaltam, de Zalánnal együtt bíztunk bennük, és a bemutatóra minden szépen összeállt. Mindenki nagyon keményen dolgozott, úgy a diákok, mint a bennünket segítő művészek is. A Népkör MMK támogatása sokat jelent a grundunknak, külön említeném Bodrogi Bélát és Hajnalkát, akiknek akkor is hálásak vagyunk, amikor ezt épp nem hozzuk szóba – mondta, majd visszaidézte a kezdeteket, hogy a diákok mennyit fejlődtek első előadásuk, a 2009-ben bemutatott A dzsungel könyve óta:

– Amikor ez eszembe jut, mindig meghatódom. Nagyon megnőttek, kislányokból nagylányok lettek, és a fiúk is szépen felcseperedtek. Általában rettentően elfoglalt vagyok, néha vágyok egy kis szabadidőre, de ezt továbbra is a Fabula Rasával töltöm. Az viszont nem vitás, hogy megéri, amit fokozottan érzünk az ilyen telt házas, sikeres bemutató után – tette hozzá.