2024. szeptember 3., kedd

Az egységes magyar színházvilágról

Budapesten és Kaposváron vendégszerepelt a szabadkai Népszínház Magyar Társulata, hamarosan pedig Temesvárra mennek – Hétfőn felolvasó-színházi maraton lesz a szabadkai Jadran színpadon

– Három napot töltöttünk Budapesten. Első nap 19-én, a budapesti Thália Színházban, a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjén vettünk részt Tasnádi István Tapasztalt asszonyával. Nagy sikere lett az előadásnak, jól fogadta a budapesti közönség, és szakmai figyelmet is kapott – hallottuk Mezei Zoltántól, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának a vezetőjétől, akit Kaposváron értük utol, ahonnan beszámolt sorozatos vendégszerepléseikről és eseménydús időszakukról.

– A pozitív értékelések után szóba került az is, hogy Budapest más színházában is bemutassuk. A vendégjátékot megelőzően szakmai megbeszélés zajlott, amelyen magas rangú állami tisztségviselők is megjelentek. A magyar állami vezetőség képviseletében Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Halász János kulturális államtitkár vett részt. A téma a határon túli színházak megsegítése volt, hogy amennyire csak lehet, szerves részeivé váljanak az egyetemes magyar színházi életnek. Több kérdés felmerült ezzel kapcsolatban, mint hallottuk a magyar államnak feltett szándéka az együttműködéseket és a vendégjátékokat serkenteni és segíteni. Egy fontos gondolat is elhangzott ezzel kapcsolatban, mégpedig, hogy töröljük a „határon túli” jelzőt, vagyis ez ezentúl csak földrajzi meghatározást jelentsen, és egységes magyar színházvilágról beszéljünk – fejtette ki, majd folytatta:

– Másik két nap a Katona József Színházban játszottunk, ahol előadtuk a Virrasztókat és A csúnyát. Ezekre a vendégjátékokra a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásában kerülhetett sor. Itt is mindkét előadás kapott szakmai figyelmet. Ez valójában egy előjátéka volt a két színház együttműködésének. A következő évad első produkcióját ugyanis Máté Gábor rendezi majd, a darabot pedig most írja a rendező és a dramaturgunk, Brestyánszki Boros Rozália. Az előadásban szabadkai és budapesti színészek is részt vesznek. Szabadkán próbáljuk, azután két bemutatót tartunk, majd pedig párhuzamosan játsszuk nálunk és a Katona József Színházban – mondta, majd rátért a felolvasó-színházi találkozóra.

– A budapestit a kaposvári vendégszereplés követte. Nemzetközi felolvasószínházon vettünk részt, amely 22-én kezdődött. A felkérés a kaposvári Csiky Gergely Színháztól érkezett, amely rajtunk kívül a kassai Thália Színházat is vendégül látta. Mindhárom színház egy-egy kortárs magyar darabot mutatott be, és egy közös produkciót is készített, amellyel 26-án, vasárnap mutatkozik be a három színház színészeiből összeállított csapat Magyarkanizsán. Másnap 27-én, hétfőn Szabadkán felolvasó-színházi maratont tartunk a Jadran színpadon, amelyre a belépés díjtalan. Ez annyiban különbözik az évente sorra kerülő felolvasószínházainktól, hogy három darab kerül felolvasásra, magyarországi színészek is részt vesznek rajta, és nem követi szakmai beszélgetés – ismertette a programot a társulatvezető.

A program szerint tehát a Jadran színpadon hétfőn 17 órától a Magyar Társulat produkciója lesz, Brestyánszki Boros Rozália: Fanyar ódium (egy hétköznapi történet) Mezei Zoltán rendezésében. Ezt követi 19-től a a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Kassa Thália Színház és a Népszínház Magyar Társulatának közös produkciója, Kerékgyártó István: Rükverc (kaposvári történet) Lendvai Zoltán rendezésében, végül pedig 21 órától a Kassa Thália Színház produkciója Csehy Zoltán Didója Czajlik József rendezésében.

Mezei Zoltán beszámolt a felolvasó-színház utáni vendégszerepelésükről is:

– Alighogy lezajlik a felolvasószínház, május 29-én részt veszünk a TESZT-en, a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozón, A halál nem bicikli (hogy ellopják tőled) című előadással. Visszajáró vendégek vagyunk, és oda is nagyon szívesen megyünk. Ők gyakrabban hívnak meg bennünket, sajnos mi a rossz anyagi körülmények miatt ezt nem tudjuk viszonozni, de nagyon szeretném, ha ez megváltozna.