2024. szeptember 3., kedd

Két történet és egy tragédia

Felolvasó-színházi maraton zajlott a szabadkai Népszínház Jadran színpadán

Mint ahogyan arról korábban is beszámoltunk, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata az elmúlt időszakban a kaposvári nemzetközi kortárs felolvasó-színházi fesztiválon vett részt, amely magyarkanizsai állomása után Szabadkára is elérkezett. A rendezvény főszervezőjén, a kaposvári Csiky Gergely Színházon kívül a kassai Thália Színház és a szabadkai Népszínház Magyar Társulata vett részt ezen a fesztiválon. Mindhárom színház bemutatott egy-egy produkciót, és egy közöset is készítettek, amelyben mindhárom színház színészei játszottak.

A szabadkai maratonon három felolvasó-színházi előadást láthattunk. Elsőként a szabadkaiakat, akik Brestyánszki Boros Rozália Fanyar ódium (egy hétköznapi történet) szövegét mutatták be Mezei Zoltán rendezésében. A Fanyar ódium egy mindenki számára elgondolkodtató történetet mesél el egy testvérpárról, két nőről. Egyikük elvonulva él, távol a nagyvárosi stresszes élettől, önkéntes remeteként, faszobrászként keresi a boldogulást. A másik pedig tévériporterként a karrierjére összpontosít, miközben elhivatottságában nem hajlandó betartani a „politikai játékszabályokat”. A pörgő ritmusú előadás a finom humortól sem mentes.

Másodikként Csehy Zoltán Dido című tragédiáját – Czajlik József – rendezésében játszották el a kassai Thália Színház színészei. Az Aeneas-mondakörből merítő történet egy különös szerelmi sokszöget mesélt el az önpusztító emberi vágyakról és a kegyetlen isteni szeszélyekről, amelynek főszereplője a bölcs és erős királynőből fokozatosan sebezhető szerelmes asszonnyá vedlő Dido volt.

Utolsóként a három színház bemutatta közös produkcióját Kerékgyártó István Rükverc (kaposvári történet) című darabját, amelyet Lendvai Zoltán állított színpadra. A történet a Csiky Gergely Színház melletti parkban kezdődik, itt talál rá két rendőr egy hajléktalan holttestére. A történet a mából indul, és visszafelé, illetve rükvercben haladunk tovább. A darab főhősének életét így kísérhetjük végig halálától a születéséig, amikor még sikeres életet jósoltak neki. A szereplők között Rátóti Zoltánt, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatóját is láthattuk, aki nemrég tévészínészként a népszerű Barátok közt sorozatban játszott.

A felolvasó-színházi fesztiválon jelen volt többek között Bérczes László is, a kaposvári társulat művészeti vezetője, aki – mint elmondta – a fesztivál helyett jobban szereti a találkozó kifejezést, mert a színház több szempontból is a találkozást jelenti számára.

A felolvasószínház elsődleges célja a kortárs darabok és szerzők bemutatása. Mint tudjuk, a színházak pénzügyi és egyéb okokból kifolyólag korlátozott számú bemutatót tarthatnak egy évadban. Az ilyen rendezvények kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy még több nagyszerű szöveggel ismerkedjünk meg. Ráadásul a felolvasószínházaknak mindig van egyfajta meghitt hangulata, amely minden színházkedvelőnek érdekes lehet, az ún. színház ínyenceknek pedig kihagyhatatlan élmény. Ez a maraton is ilyen volt.