2024. július 16., kedd

Deszkára fel!

Az idén az amatőr, öntevékeny színjátszócsoport-vezetők számára ezzel az elnevezéssel szervezett képzést a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával.

A programnak az a célja, hogy megerősítsék a már létező amatőr gyermek-, diák- és felnőttszínjátszó társulatokat, illetve az, hogy ösztönözzék az új csoportok létrehozását. Az utóbbi években elég sok megszűnt, a csoportvezetőknek ugyanis nincs lehetőségük arra, hogy továbbképezzék magukat. A Deszkára fel! 60 tanórás programot tehát szakmai támaszként képzelték el.

A csoportvezetői képzések Szabadkán és Újvidéken már lezajlottak, Nagybecskereken pedig szeptemberben indul majd. Az újvidéki képzés utolsó összejövetelét a színház kistermében tartották meg (felvételünkön). Az eredményekről Raffai Ágnes színművésznő, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség munkatársa, a képzés egyik vezetője mondott pár szót. Az újvidéki képzésnek 7 olyan résztvevője volt, akiknek már van amatőr színjátszó csoportja, 5 résztvevő újrakezdi tevékenységét, 10-en szeretnének létrehozni ilyen csoportot. Szabadkán ez a számarány 14, 4, illetve 8. A székvárosi képzésre jelentkeztek egyetemi hallgatók, tanítók, tanárok és végzett színészek is, nagyon vegyes társaság. A résztvevők többségben újvidékiek, illetve Újvidék környékiek voltak, de Adáról, Óbecséről, Bácsföldvárról, Bácsfeketehegyről, Budiszaváról, Moholról és Temerinből is jelentkeztek.

Az áprilisban befejeződött szabadkai képzésre főleg pedagógusok jártak Szabadkáról, de Bácsfeketehegyről, Bácsgyulafalváról, Bajsáról, Felsőhegyről, Hajdújárásról, Keviről, Magyarkanizsáról, Nemesmiliticsről, Oromról, Oromhegyesről, Szenttamásról, Topolyáról, Törökkanizsáról, Zentáról és Zentagunarasról is. A két városban a következő oktatók foglalkoztak a képzés résztvevőivel: Besnyi Szabolcs, Vörös Imelda, Kálló Béla, Mezei Zoltán, Hajvert Lódi Andrea, Raffai Ágnes, Táborosi Margaréta, László Sándor és Sutus Áron.

– Az a jó, hogy azok, akik azzal a céllal vettek részt a képzésen, hogy csoportot alakítsanak, nem beszéltek a levegőbe: az új csoportok már most megalakultak. Ezt a különböző fesztiválokon, rendezvényeken láthatjuk igazán, például az idén, a VI. Bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó-műhely Találkozón, ahova rekordszámú (27) amatőr csoport érkezett. Olyan új csoportok is bemutatkoztak, amelyeknek vezetői a Deszkára fel! képzésről kerültek ki. Nagy öröm számunkra, amikor a képzésen részt vevők tőlünk kérnek segítséget a csoportmunka megkezdéséhez. Az egyik lány például bejelentette, hogy nyáron összehoznak majd egy öt napig tartó minitábort, színpadra állítanak majd egy előadást. A képzés tehát hihetetlen lendületet adott, kézzelfogható eredmények születtek, nem csak az üres ígéretek maradtak – hallottuk Raffai Ágnestől.

A képzés Nagybecskereken szeptemberben kezdődik, információkat a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség telefonszámán kaphatnak: 024/551822.