2024. szeptember 3., kedd

Tapasztalt Miska, avagy Übü biciklivel jár

Pámer Csilla és Pálfi Ervin kapták az idei közönségdíjat, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának évadzáró gálaműsorán, és a szakmai zsűri is értékelte a színészek játékát

Amilyen sokszínű volt a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának elmúlt évada, olyan változatos lett az évadzáró műsor is. Mondhatni, hogy a zárórendezvény visszatükrözte mindazt, ami az elmúlt időszakot jellemezte. Erre utalt a műsor címe is: Tapasztalt Miska, avagy Übü biciklivel jár – aki pedig látta az évad új produkcióit, könnyen megfejtheti mely előadáscímek összevonásából született. A gálán felelevenítették tehát a Mágnás Miskát, a Tapasztalt asszonyt, a Halál nem bicikli (hogy ellopják tőled) előadást, és az Übü királyt. Közben a közönség betekinthetett a kulisszák mögé is, vetítővásznon a próbák egyes pillanatait láthatta, de az esten visszaemlékeztek a nemrég elhunyt két színészlegendára Karna Margitra és Korica Miklósra is.

A műsoron hangsúlyos szerepet kapott az immár egyéves kArc irodalmi kávéház, amely eddig Örkény, József Attila, Radnóti, Weöres, Domonkos munkásságát dolgozta fel, valamint fiatal költőkkel, a Jelfolyammal és erotikus témával is foglalkozott. Mint hallottuk, a kArc járt már Halászteleken, Kaposváron és Kiskunhalason, továbbá vajdasági településeken is, például Adán, Zentán, Topolyán és Csókán.

Az évadzáró gála megkoronázásaként kiosztották a szakmai és a nézői díjakat. A közönség Pámer Csillát és Pálfi Ervint találta az évad legjobbjainak. A szakmai zsűrit László Sándor színművész, az Újvidéki Művészeti Akadémia osztályvezető tanára, az Újvidéki Színház volt igazgatója, továbbá Urbán András rendező, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója, valamint Vukosavljev Iván színművész, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója alkották. Döntésük értelmében az évad legjobb férfi epizódszereplője Baráth Attila, a legjobb női epizódszereplő Kalmár Zsuzsa, a legjobb férfi főszereplő Mácsai Endre, a legjobb női főszereplő pedig Pesitz Mónika lett.

Vukosavljev Iván értékelő beszédében elmondta, hogy újabb mérföldkőhöz ért a Magyar Társulat, amikor már többféle műfajú előadást tűzhet műsorra. Az pedig, hogy a társulatot különböző generáció színészei alkotják, kedvez az ilyen fajta repertoárépítésnek. Hozzátette, hogy a sokszínűség és sokoldalúság nemcsak a műsorra tűzött előadásokon mutatkozik meg, hanem a színészek munkájában is, hiszen több művészeti ágban is alkotnak.

Mezei Zoltán, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának igazgatója a legkreatívabb munkatársnak járó díjat a kArc irodalmi kávéház ötletgazdájának és „hajtóerejének” Kalmár Zsuzsának ítélte oda. A társulatigazgató évadértékelőjében arról szólt, hogy az eddigiektől talán színesebb és merészebb lett ez az évad, a társulat fejlődésének szempontjából azonban fontos, hogy olykor feszegesse a határait. A gála persze nem telhetett el zene nélkül, fellépett a Garden Quartet, Asztalos Alfréd, valamint „az ördög szabadkai hegedűse” Miroslav Jovančić is.

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata ezúttal is a támogatóik által felajánlott nyereményeket sorsolta ki a közönség tagjai között. A nyertesek névsora a www.szabadkaiszinhaz.com honlapon található meg.