2024. szeptember 3., kedd

Utazás egy szerelmespárral, bolondos banyával, guruval

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház új előadásának, a Vojágernek, január 11-én lesz az ősbemutatója

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban hamarosan valami egészen mást láthatunk, mint eddig, legalábbis ezt ígéri Keszég László szabadkai származású budapesti rendező. Ő korábban ugyanitt a Vér című előadást rendezte évekkel korábban pedig a Kopasz énekesnőt a Népszínházban. Keszég László ezúttal egy dimenziók közötti utazásra invitálja a nézőket, első ízben január 11-én, amikor a Vojáger című előadás ősbemutatója lesz. A rendező elsősorban azt hangoztatja, hogy a darab szerzője, Vinnai András, kifejezetten a Kosztolányi Dezső Színház színészeire írta ezt a szöveget:

Vinnai András Magyarország egyre népszerűbb írója, akit a mai abszurd humor kiemelkedő alakjának tartják számon. Amikor Szabadkán járt, és megismerkedett a színészekkel, előjött az ötlet, hogy egy teljesen új szöveget írjon, egy olyan darabot, amelyik jelentősen különbözik azoktól, amelyeket ebben a színházban játszottak. Ez az előadás tehát elejétől végig, a legapróbb részletében is a Kosztolányi Dezső Színházban jött létre – emelte ki, majd szólt a történetéről is.

Egyrészt két kispesti udvarban játszódik, másrészt viszont több dimenzióba terjed szét. Közben előjönnek a hétköznapi szorongások, félelmek, de ezeket is abszurd, vicces módon élhetjük meg. Ez az előadás való azoknak is, akiknek teljesen elegük van a politikusok sztárolásából, a politikusok uralmából, és abból, ahogyan a politikusok „sózzák az emberek agyát”, mert létezik egy másik, bensőséges világ is, amely felé fordulhatunk. Erre tesz kísérletet ez az előadás. Most tehát kivételesen nem azzal foglalkozunk, ami körülvesz bennünket, hanem egy fontos intellektuális utazásra megyünk – mondta és hozzátette, hogy ebben lesznek utazópartnereink a történet szereplői: Pál és Vera a fura szerelmespár, Géza a kórusbarát, Babi néni a bohókás bolondos banya, aki számtalan titkot rejt, valamint Sahas spirituális guru, aki a keleti hitvilág bűvöletében él.

Az előadásban részt vesznek a KDSZ színészei: Mikes Imre Elek, Mészáros Gábor és Mezei Kinga, valamint két vendégszínész. Egyikük Vágó Kriszta, aki mint elmesélte, ezúttal nem egy olyan naivának a szerepébe bújik, amilyenben korábban láthattuk. A másik vendégszínész pedig Kucsov Borisz negyedéves hallgató, akinek ez az előadás és próbafolyamat fontos tapasztalatszerzést jelentett. A zenével és hangeffektusokkal Zságer-Varga Ákos lett megbízva, aki szintén Budapestről érkezett a rendezővel. Az előadás díszletét Marija Kalabić tervezte, a jelmezt pedig Marina Sremac. A rendezőasszisztens Lénárd Róbert.