2024. július 1., hétfő

A Zentai Magyar Kamaraszínházat, László Juditot, Kucsov Boriszt és Mészáros Gábort is díjazták Kisvárdán

A fesztivál kilenc napja alatt három helyszínen összesen huszonhét produkciót láthatott a közönség és a zsűri

A Zentai Magyar Kamaraszínház Handabasa, avagy a fátyol titka című előadását, valamint László Judit, Kucsov Borisz és Mészáros Gábor színművészeket is díjazták a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválján. A június 21. és 29. között megrendezett fesztivál kilenc napja alatt három helyszínen összesen huszonhét produkciót láthatott a közönség és a zsűri, amelynek tagjai, Elek Tibor irodalomtörténész, Lőkös Ildikó dramaturg, Nagy Katica színművész, Pataki András rendező és Tapasztó Ernő színész-rendező a fődíjat a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának ítélték oda a Csónak, avagy előttünk az özönvíz című előadásért, amelyet Bocsárdi László rendezésében mutattak be. A társulati munkáért több előadást is díjaztak: a magyar drámai hagyomány játékos vonalának újraélesztéséért a Zentai Magyar Kamaraszínház Handabasa, avagy a fátyol titka című előadását, amelyet László Sándor rendezett; a gogoli látásmód kortárs kontextusba helyezéséért a Nemzeti Színház és a Beregszászi Kárpátaljai Megyei Drámai Színház közös produkciójában bemutatott Háztűznéző című előadást, amelyet Vidnyánszky Attila rendezésében állítottak színpadra; a klasszikus zenés színház igényes mai értelmezéséért pedig a Nagyváradi Szigligeti Színház Csárdáskirálynő című előadását, amelyet Novák Eszter rendezésében vittek színre.

Az ígéretes tehetségek számára alapított Teplánszky-díjat Polyák Anita érdemelte ki a Nemzeti Színház és a Beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciójában bemutatott Háztűznéző című előadásban nyújtott alakításáért, valamint Szabó János Szilárd a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata által színre vitt A kripli című előadásban bemutatott szerepformálásáért. 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ közös díjait több művész is kiérdemelte, köztük László Judit a Zentai Magyar Kamaraszínház Handabasa, avagy a fátyol titka című előadásában nyújtott kiemelkedő színészi játékáért; Kucsov Borisz és Mészáros Gábor a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Árpád-ház című előadásában nyújtott összehangolt közös játékért; Györfi Csaba a Bekecs Táncszínház Kit szerettél, Madách? című előadásában megvalósított komplex színházi szerepvállalásáért; valamint László Csaba a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának a Csónak, avagy előttünk az özönvíz című előadásában nyújtott kiemelkedő színészi játékáért. Kisvárda Város Polgármesterének díját Bajkó Blanka Alíz jelmeztervező kapta meg a Nagyváradi Szigligeti Színház Csárdáskirálynő című előadásának jelmezeiért.

A fesztivál támogatói a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap, Kisvárda Város Önkormányzata, valamint a Déryné Program voltak. A Magyar Színházak 37. Kisvárdai Fesztiváljára a tervek szerint 2025. június 20. és 28. között kerül sor Kisvárdán.

Nyitókép: Hajdú Tamás, Szilágyi Áron, László Judit és Virág György a Zentai Magyar Kamaraszínház Handabasa, avagy a fátyol titka című előadásában (Ilovszky Béla felvétele)